Hopp til innhold

Vijayanagara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vijayanagara
Kannada: ವಿಜಯನಗರ
Elefantstallene i Vijayanagara.
LandIndias flagg India
DelstatKarnataka
DistriktVijayanagara
Areal650 km²
Befolkning0
Posisjonskart
Vijayanagara ligger i India
Vijayanagara
Vijayanagara
Vijayanagara (India)
Kart
Vijayanagara
15°19′30″N 76°27′54″Ø

Vijayanagara (kannada: ವಿಜಯನಗರ) er en ruinby i den nordre delen av den indiske delstaten Karnataka. Her fantes en gang for lenge siden Vijayanagararikets hovedstad. Foruten ruinene står det enda igjen en liten by kalt Hampi på plassen.

Store deler av byen ligger på sydlige side av elven Tungabhadra, ca. 500 kilometer nordvest fra Madras. Byen ble bygd rundt templene i Hampi. De sentrale delene av byen, innefatter hva som i dag kalles «den kongelige byen» og det «hellige senteret», på mer enn 40 km². Den nærmeste moderne by er Hospet, ca. 13 kilometer fra Vijayanagara. Landskapet er kupert, med tallrike flytteblokker i ulike størrelser. Elven Tungabhadra flyter i et djupt gjel gjennom byen. Sør for byen ligger en stor slette, og her ble byen forsvart av tjukke murer.

Byens navn betyr «Seiersbyen», etter vijaya (seier) og nagara (by). Ruinbyen er klassifisert som verdensarv av UNESCO som da kaller byen Ruinene i Hampi.

Historie[rediger | rediger kilde]

Lotuspalatset

Det hinduitiske Vijayanagarriket ble grunnlagt av de to brødrene Harihara og Bukka Raya omkring 1336. Deres første hovedstad var ved samme elv som Vijayanagra, og ikke langt i fra byen. Når riket vokste seg større og mektigere ble det som er ruinbyen i dag bygd.

Byen blomstret mellom 1300-tallet og 1500-tallet, i Vijayanagarrikets storhetstid. Etter kong Krishnadevakayas død i (1530) begynte forfallet, og i 1565 ble Vijayanagar angrepet av de fire muslimske rikene på nordre Deccan, som hadde gått sammen i koalisjon. De lykkes i å krysse Vijayanagararmén ved slaget i Rallasathangadi i 1565, samt å innta hovedstaden. Noen måneder senere, gikk de muslimske herrene i gang med å brenne og ødelegge Vijayanagara og massekrere dens befolkning. Vijayanagarriket fortsatte å eksistere ennå litt til, men den gamle hovedstaden ble aldri tatt i bruk igjen.

To år etter Rallasathangadi kunne en italiensk oppdager, Cesare de' Federici, fortelle til forsamlingen i Europa at «husene står der klar, men tomme, intet levende bor der mer enn tigere og andre ville dyr». Blant monumentene som ble ødelagt, var en statue av Vishnu, som var 6 til 7 meter høy, bygd av en eneste blokk, ett virkelig kunstverk. Muselmanerne lyktes i å ødelegge det ved å tenne ild som sprengte blokken.

Staden har siden ligget øde, og ruinene blir beskyttet mot vandaliserende skatteletere.

Virupakshatempelet[rediger | rediger kilde]

Dette tempelkomplekset er hjertet i byen Hampi. Tempelet kalles også «Pampapati». Det ble begynte påbygd på 1200-tallet, og tross at byen aldri ble bebodd etter den muslimske erobringen forsatte man å bygge på templene frem til 1600-tallet. Tempelkomplekset er vendt mot en seremoniell gate, som er en kilometer lang og som blir avsluttet med en statue av Nandi.

Den kongelige byen[rediger | rediger kilde]

Det store området som tidligere utgjorde den kongelige byen begynner ca. 2 kilometer øst for byen Hampi, og strekker seg ytterligere sydøst til byen Kamalapuram. Her finnes det ruiner etter palass, forvaltningsbygg og kongehuset egne templer. Ødeleggelsen etter den muslimske erobringen har også funnet sted her, men templene er i bedre skikk en flere av de andre husene innenfor bymuren.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]