Vij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vij
orig. Вий
Generell informasjon
GenreSkrekkfilm,[1] fantasy-film[2]
NasjonalitetSovjetunionen
Utgivelsesår1967
Lengde78 min.
SpråkRussisk
Bak kamera
Regissør(er)Konstantin Jersjov, Georgij Kropatsjov
ManusAleksandr Ptusjko, Konstantin Jersjov, Georgij Kropatsjov
Basert påVij
MusikkKaren Khatsjaturjan
SjeffotografFjodor Provorov
Foran kamera
MedvirkendeLeonid Kuravljov, Natalja Varlej, Stepan Shkurat, Aleksey Glazyrin, Nikolaj Jakovtsjenko, Dmitrij Kapka, Nikolay Kutuzov, Vladimir Salnikov, Pjotr Veskljarov, Vadim Zakhartsjenko, Borislav Brondukov, Aleksandra Denisova, Boris Veselov, Viktor Kolpakov, Aleksandr Lebedev, Dmitrij Orlovskij, Klara Rumjanova, Mikhail Kramar
Annen informasjon
Farve/s.hvFarge
FilmselskapMosfilm
DistributørMosfilm, Netflix
Premiere(r)1967
Eksterne lenker

Vij (originaltittel: Вий) er en sovjetisk film fra 1967, regissert av Konstantin Jersjov og Georgij Kropatsjov.[3][4]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Når en klasse med studenter blir sendt hjem på ferie, går tre av dem seg vill på veien midt på natten. De får øye på et gårdshus i det fjerne, og der får dem overnatte. En av studentene, Khoma Brutus, legger seg i en låve for å sove, kommer den gamle kvinnen til ham og forsøker å forføre ham. Når han nekter, trollbinder hun ham og rir ham rundt på landsbygda som en hest. Khoma oppdager plutselig at de flyr, og innser at kvinnen faktisk er en heks. Straks de har landet griper han en pinne, og slår henne voldsomt. Når hun roper at hun er døende, ser Khoma at hun har forvandlet seg til en vakker ung kvinne. Forferdet løper han tilbake til seminaret sitt, hvor han oppdager at rektoren har sendt bud etter ham.

Khoma blir fortalt at en rik kjøpmann har en datter som er døende, og trenger bønner for sjelen hennes - og at hun spesifikt ba om å møte Khoma. Han nekter å gå, men rektoren truer ham med offentlig juling. Men jenta dør før han rekker frem dit, og til sin forferdelse innser han at dette var heksen, og at Khoma er årsaken til hennes død - men han forteller det ikke til noen. Jentas far lover Khoma en stor belønning, hvis han vil stå på vakt og be for hennes sjel de neste tre nettene. Hvis han ikke gjør det, er det underforstått at han kommer til å bli alvorlig straffet for sin ulydighet.

Khoma tenner hvert eneste stearinlys i kapellet, og begynner deretter å resitere bønnene for jentas sjel. Men når han plutselig nyser, åpner jenta øynene og klatrer ut av kisten. Hun kan tilsynelatende høre, men ikke se. Khoma tegner raskt en hellig sirkel av kritt rundt seg, og dette fungerer som en barriere. Han fortsetter å be inderlig, samtidig som kvinnen forsøker å komme frem til ham. Når hanen galer om morgenen, går jenta tilbake til kisten og alle lysene blåser ut. Khoma drikker seg full før den andre natten. Denne gangen flyr mange fugler ut fra kisten, og skremmer ham til å løpe mot døren - som ble lukket av en av rikmannens menn.

Han tegner den hellige sirkelen igjen, og resiterer de samme bønnene. Hele den tildekkede kisten stiger opp i luften og banker mot beskyttelsen av den hellige sirkelen, noe som får en panikk-slagen Khoma til å rope til Gud om å beskytte ham. Jenta setter seg opp og begynner igjen å strekke seg blindt til ham, men igjen kan hun ikke se ham eller komme frem til ham. Kisten fortsetter å fly rundt i rommet, samtidig som jenta strekker seg blindt etter Khoma og roper navnet hans. Men i det hanen galer om morgenen, vender kisten tilbake til sin opprinnelige plass og jenta legger seg. Men stemmen hennes kan høres, som legger en forbannelse over Khoma.

Neste morgen møter Khoma igjen den rike mannen, forsøker å forklare hva som skjedde i kapellet og ber om å få reise sin vei. Men den rike mannen truer ham med tusen piskeslag hvis han nekter, og tusen gull-biter hvis han lykkes. Til tross for dette forsøker Khoma å stikke av, men blir snart oppdaget og returnert til gården. Den tredje natten begynner jenta å forbanne ham, noe som får ham til å få visjoner om gående skjeletter og spøkelsesaktige hender. Hun tilkaller en rekke demoniske skikkelser for å plage ham, men de kan heller ikke komme seg forbi den hellige sirkelen Khoma tegnet på gulvet rundt seg. Hun kaller til slutt på Viy, et navn som får alle andre demoner til å skjelve av frykt.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

 • Leonid Kuravlyov som Khoma Brutus
 • Natalya Varley som Pannochka.
 • Alexei Glazyrin.
 • Vadim Zakharchenko.
 • Nikolai Kutuzov.
 • Pyotr Vesklyarov.
 • Dmitri Kapka.
 • Stepan Shkurat.
 • Georgy Sochevko.
 • Nikolai Yakovchenko
 • Nikolai Panasyev

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]