Hopp til innhold

Vieques

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vieques
Isla de Vieques
Geografi
PlasseringDet karibiske hav
ØygruppeLeewardøyene
Areal 136 km²
Lengde 33 kilometer
Bredde 7 kilometer
Høyeste punktMonte Pirata (300 moh)
Administrasjon
LandUSAs flagg USA
TerritoriumPuerto Ricos flagg Puerto Rico
Demografi
Befolkning9 301 (2010)
Befolkningstetthet27 pr. km²
Posisjon
Kart
Vieques
18°07′31″N 65°25′56″V

Vieques er en øy og kommune tilhørende Puerto Rico i Karibia.[1] Vieques ligger 13 km øst for hovedøya og er 34 km lang og 6 km bred. Den hadde 9 301 innbyggere i 2010. Øya ble sammen med resten av Puerto Rico amerikansk i 1898 etter Spanias nederlag i Den spansk-amerikanske krig. Administrasjonssenteret og den eneste byen på øya er Isabel Segunda, som befinner seg på nordsida.

Øyas første beboere var taínos. De første kolonisatorene som ankom var franskmenn, men kongen av Spania betraktet Vieques som en del av sitt domene, så franskmennene ble utvist (1647). Spanjolene hadde ingen eller bare kortvarige bosettinger der, så øya var i koloniforstand en utpost, nærmest lovløs.

Øya fikk også stor oppmerksomhet som mulig koloni fra Skottland, og etter flere forsøk på å få kjøpt øya ikke førte frem, foretok en skotsk flåte på vei til Panamaeidet landfall i 1698 og tok øya i besittelse for Company of Scotland Trading to Africa and The Indies. Skots overhøyhet viste seg imidlertid å være kortvarig, for kort etter dukket det opp et dansk skip som gjorde krav på øya for sitt land. Fra 1689 til 1693 ble øya kontrollert av Brandenburg-Preussen som Krabbeninsel, hvorfra det engelske navnet Crab Island kommer.

Senere kom engelskmennene, som bygde et fort; men i 1718 ble også de foredrevet fra øya. Spania beordret bygging av et fort for å avskjære andre europeiske interessenter fra å gjøre krav på øya.Fra rundt år 1800 ble det permanent spansk bosetting der.[2] I 1843 ble byen Isabel II etablert (det senere hovedstadsområdet Vieques).

Øya ble sammen i kraft av Parisavtalen likesom resten av Puerto Rico amerikansk i 1898 etter Spanias nederlag i Den spansk-amerikanske krig.

Siden 1952 utgjør den en del av Puerto Rico (Estado Libre Asociado de Puerto Rico). Puerto Rico er en selvstyrende assosiert delstat til USA.

US Navy på Vieque

[rediger | rediger kilde]

Den amerikanske flåten hadde militærøvelser på Vieques. Etter att en sikkerhetsvakt ved navn David Sanes ble drept av en marinebombe, kjempet folk for å fordrive flåten fra Vieques. Den 1. mai 2003 beordret på grunn av demonstrasjonene president George W. Bush, i samforstand med guvernør Sila Calderón, flåten til å forlate Vieques.

Den amerikanske føderale regjering sikret imidlertid sitt hegemoni på øya ved å overføre makt og kontroll over hele det store territoriet (66 % av øya) til United States Fish and Wildlife Service.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Grupo Editorial EPRL (14. juni 2015). «Vieques». Enciclopedia de Puerto Rico (spanska). Fundación Puertoriqueña de las Humanidades. Besøkt 21. juni 2022. 
  2. ^ Vieques in Meyers Konversationslexikon