Victoria Park (Øst-London)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Victoria Park
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Grunnlagt1845
Oppkalt etterVictoria av Storbritannia
Areal0,86 km²
OmrådeTower Hamlets
Kart
Victoria Park
51°32′13″N 0°02′17″V

Badedammen i Victoria Park har ikke vært brukt til bading siden 1936, da parkens utendørs svømmebasseng ble åpnet. Dammen er likevel populær blant sportsfiskere, etter at den ble renset og beplantet i 2005.[1]

Victoria Park er et større åpent friluftsområde i bydelen Tower Hamlets i London, som strekker seg langs deler av East End og grenser mot deler av Bethnal Green, Hackney, og Bow, deriblant langs Old Ford Road, London E3. Parken er ofte omtalt som «East Ends lunger».

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

The Crown Estate kjøpte 218 acres som var blitt lagt til rette av arkitekten og byplanleggeren sir James Pennethorne mellom 1842 og 1846.

En del av området ble kjent som Bonner Fields, etter biskop Bonner, den siste godsherren av Stepney. Området hadde opprinnelig vært et parkområde tilknyttet biskopens palass, men hadde i midten av 1800-tallet blitt ødelagt av utvinning av grus, og leire til murstein.

Parken ble åpnet for almenheten i 1845. Den kan i utseende minne om Regent's Park (tegnet av Pennethornes lærer John Nash), men er langt mindre travel, og blir av mange oppfattet som den fineste parken i East End. Parken er omgitt av to kanaler: På vestsiden renner Regent's Canal, mens dens forgreining, en gang kjent som Hertford Union Canal, løper langs den sørlige enden av parken. Der er en gate oppkalt etter biskop Bonner. På begge sider av hovedinngangen i Sewardstone Road står statuer av de nå sterkt medtatte «hundene til Alkibiades», som ble satt opp i 1912.

Tegning av parkens foreslåtte utseende, utgitt i 1841.

To fotgjenger-alkover, overlevende rester av den gamle London Bridge, som ble revet i 1831, befinner seg i den østlige delen av parken, i nærheten av krigsminnesmerket over Hackney Wick, hvor de ble plassert i 1860. De var en del av oppussingen av den 600 år gamle bruen i 1760 av sir Robert Taylor og George Dance den yngre, og sørget for beskyttelse av fotgjengere langs den trange ferdselsåren. Emblemet til Bridge Association kan ennå bli sett på innsiden av disse alkovene. Alkovene har vært vernet som Grade II siden 1952.[2]

Folkets park[rediger | rediger kilde]

I andre halvdel av 1800-tallet ble parken en viktig komfort for arbeiderklassen ved East End. For mange barn i 1880-tallet var dette den eneste strekning med uavbrutt grøntareal som de noensinne fikk oppleve. Badedammen gjorde svømming tilgjengelig for almuen på en tid da mange offentlige bad (deriblant ved Shacklewell) fortsatt var enkle kommunale vaske-fasiliteter.

Viktoriaparkens omdømme som «folkets park» økte også etterhvert som den ble et sentrum for politiske møter og folkemøter av ulike avskygninger, som muligens overgikk Hyde Park i betydning. Parken befant seg i krysningen mellom Tower Hamlets – som på 1800-tallet var kjent for fattigdom og som en bastion for sosialistisk og revolusjonær agitasjon – og Hackney med sine religiøse dissenter som utgjorde sin egen grein av reformisme. Parken var scenen for tallrike Speakers' Corner hvor enhver kunne stille seg opp på sin egen såpeboks og holde taler. Store folkemengder samlet seg blant annet for å høre på de sosialistiske talerne William Morris og Annie Besant. Annie Besant brukte parken til politisk agitasjon under fyrstikkpikenes streik i London i 1888.

Drikke-fontene i Victoria Park reist av Baronesse Angela Burdett-Coutts i 1862 og vernet som Grade II.[3] (Oktober 2005)

Korrespondenten J. H. Rooney ga følgende beskrivelse i Harpers Magazine i februar 1888:

«På den store sentrale lysningen i parken er det spredt tallrike grupper, hvorav noen er samlet i flokker. Nesten alle Englands religiøse sekter og alle de politiske og sosiale partier forkynner sine idéer og debatterer. ... På denne lysningen kan tilhøreren, avhengig av hva han foretrekker, gi sine bidrag om malthusianisme, ateisme, agnostisisme, sekularisme, kalvinisme, sosialisme, anarkisme, frelsesarméen, darwinisme, og i noen særegne tilfeller, swedenborgianisme og mormonisme. Jeg hørte en gang på en profet der, en mann som forkynte at han var inspirert av den Hellige Ånd; men denne profeten endte opp med å bli innelåst i et asyl, hvor han blir nødt til å omvende legen før han kan gjenvinne sin frihet.»[4]

Parken var et viktig møtested for idéer, på en tid da analfabetismen ennå ikke var bekjempet, spesielt i de fattige områdene av Londons østkant.

Tradisjonen med offentlige taler i parken fortsatte lenge etter den andre verdenskrig, og ble fortsatt reflektert i de politisk orienterte rocke-konsertene som ble arrangert av Rock Against Racism og Anti-Nazi League1970-tallet og 1980-tallet. Det er idag vanlig at demonstrasjoner begynner og ender i parken.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Hackney Wick krigsminnesmerke

Under andre verdenskrig var parken stort sett stengt for almenheten, og ble omdannet til et sted for luftvernskyts. Det ble også opprettet en leir for italienske, og senere tyske krigsfanger. Parken var strategisk viktig for våpen rettet mot tyske bombefly som fløy nordvestover etter å ha angrepet dokkene og varehusene lengre sør i dagens Tower Hamlets. Luftvernskytset ble styrt fra underjordiske bunkere under Cassland Road i Hackney Wick.

Nyere tid[rediger | rediger kilde]

I nyere tid er Victoria Park blitt kjent for sine utendørs musikk-festivaler, som ofte er knyttet til politiske saker. Under innspillingen av filmen Rude Boy i 1980, spilte punk rock bandet The Clash i parken på vegne av Anti-Nazi League. Radiohead spilte to konserter i parken den 24. og 25. juni 2008.

Victoria park er populært som et barnevennlig sted og er kjent for sin One O'Clock Club for barn under 5 år, sine flokker med hjortedyr og geiter, og et program for sommer-aktiviteter. Parken har også en lekepark for barn som inkluderer et plaskebasseng.

En av de to fotgjenger-alkovene, som var en del av den gamle London Bridge, som ble revet i 1831.

Verdens eldste modellbåt-klubb, Victoria Model Steam Boat Club, grunnlagt i parken den 15. juli 1904, er fortsatt aktiv og viser frem inntil 17 av deres søndags-regattaer hvert år. Klubben kjører sine båter på samme måte som for 100 år siden, men har også gått over til å bruke radiofjernstyring og speedbåter. Den første regatta holdes tradisjonelt på påskesøndag, og dampskip-regattaen holdes alltid på den første søndag i juli.

Parken er også hjemstedet for Victoria Park Harriers & Tower Hamlets Athletics Club, som har sitt hovedkvarter i St. Augustine's Hall, beliggende ved parkens nordøstlige hjørne. Parken feiret sitt 80-årsjubileum i 2006.

Sommerstid spilles cricket om kveldene i parkens tre gjerder, organisert av Victoria Park Community Cricket League. Parken har også et populært cricket nett, inndelt i tre avdelinger, som er gratis å bruke til alle tider. Det ble forbedret til en høyere standard i slutten av 2005, finansiert gjennom en gave fra England and Wales Cricket Board.

Parken er åpen daglig fra klokken 6 om morgenen til kvelden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Victoria Park lakes (august 2005) Arkivert 21. november 2008 hos Wayback Machine.
  2. ^ English Heritage listing details Arkivert 4. mars 2016 hos Wayback Machine. besøkt 20. oktober 2008
  3. ^ English Heritage listing details Arkivert 11. mars 2014 hos Wayback Machine. besøkt 21. oktober 2008
  4. ^ William J. Fishman: East End 1888. A Year in a London Borough Among the Labouring Poor, Duckworth, 1988, side 267, ISBN 0-9541059-0-7.