Hopp til innhold

Victoria Eugenia av Battenberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Victoria Eugenia av Battenberg
Dronning av Spania
Født24. okt. 1887[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Balmoral slott, Skottland, Storbritannia
Død15. apr. 1969[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (81 år)
Lausanne, Sveits
BeskjeftigelseSpansk dronninggemalinne Rediger på Wikidata
Embete
  • Spansk dronninggemalinne (1906–1931) Rediger på Wikidata
EktefelleAlfonso XIII
FarHeinrich Moritz von Battenberg
MorBeatrice av Storbritannia
SøskenLord Leopold Mountbatten (yngre bror)
Prince Maurice of Battenberg (yngre bror)
Alexander Mountbatten, 1st Marquess of Carisbrooke (eldre bror)
BarnAlfonso, Prins av Asturias; Jaime, Hertug av Segovia; Beatriz, Prinsesse av Civitella-Cesi; Fernando; María Cristina, Grevinne av Marone; Juan, Greve av Barcelona; Gonzalo.
NasjonalitetStorbritannia
GravlagtCripta Real del Monasterio de El Escorial
UtmerkelserGylne rose
Storkors av Den sivile fortjenstorden
Regjeringstid1906-1931
ForgjengerMaria Christina av Austria
EtterfølgerMonarkiet avskaffet
TitlerPrinsesse av Battenberg (1887-1906) og Dronning av Spania (1906-1931)
FyrstehusBattenberg
Våpenskjold
Victoria Eugenia av Battenbergs våpenskjold

Victoria Eugenie (Victoria Eugenie Julia Ena; født 24. oktober 1887, død 15. april 1969) var dronning av Spania og ektefellen til kong Alfonso XIII. Hun var født britisk prinsesse og dronning av Spania frem til opprettelsen av den andre spanske republikk i 1931. Hun levde senere i eksil i Sveits hvor hun døde i 1969. Hun er oldemor av Spanias nåværende konge Felipe IV.

Barndomsår[rediger | rediger kilde]

Victoria Eugenie ble født 24. oktober 1887 på Balmoral Castle, i Skottland. Hennes far var prins Henry av Battenberg, det fjerde barnet og tredje sønn av prins Alexander av Hessen og Rhinen og hennes mor var prinsesse Beatrice, den femte datteren til dronning Victoria av Storbritannia og prins Albert.

Victoria Eugenie ble døpt i slottskirken på Balmoral slott. Faddere hennes var keiserinne Eugénie (representert av prinsesse Frederica av Hannover), keiserinne Frederick (representert av hertuginnen av Roxburghe), prinsessen av Battenberg, prinsesse Christian av Schleswig-Holstein (representert av grevinnen av Erroll), prins Louis av Battenberg (representert av jarlen fra Hopetoun) og hertugen av Saxe-Coburg og Gotha (representert av Sir Henry Ponsonby).

Victoria Eugenie vokste opp underlagt bestemoren, dronning Victoria, sin godt bevarte omkrets. Derfor tilbrakte hun barndommen på Windsor Castle, Balmoral og Osborne House på Isle of Wight. Hun var brudepike i bryllupet til sin fetter, den senere kong George V av Storbritannia.

Victoria Eugenie ble tidlig farløs da hennes far døde i 1896 mens han var i aktiv militærtjeneste i Afrika. Etter at dronning Victoria døde i 1901 flyttet Victoria Eugenie med sin familie til London og bosatte seg i Kensington Palace.

Forlovelsen[rediger | rediger kilde]

I 1905 foretok kong Alfonso XIII av Spania et offisielt statsbesøk i Storbritannia. Victoria Eugenies onkel, kong Edward VII, var vertskap for en middag i Buckingham Palace, til ære for den spanske kongen. Alfonso la merke til Victoria Eugenie og spurte hvem middagsgjesten var. Alle visste at kong Alfonso lette etter en passende brud, og en av de sterkeste kandidatene var prinsesse Patricia av Connaught, en annen niese av kong Edward. Da prinsesse Patricia ikke så ut til å bli imponert av den spanske monarken, rettet Alfonso sin interessen mot Victoria Eugenie.

Da Alfonso kom tilbake til Spania sendte han ofte brev til Victoria. Hans mor, dronning Maria Cristina, likte ikke sønnens valg, delvis fordi hun anså Battenbergs som ikke-kongelige. En annen hindring for et ekteskap mellom de to var religion ettersom Alfonso var romersk-katolske, og Victoria Eugenie var anglikaner. Etter over et år med rykter om hvilken prinsesse Alfonso skulle gifte seg med valgte hans mor å godta at sønnen var forelsket i den britiske prinsessen. Hun sendte så på vegne av sin sønn et brev til den britiske konge. Kong Edward var overlykkelig over den spanske kongens valg. Han kunne derfor noen dager senere på Windsor slott sin niese med sin velsignelse over ekteskapet.

Victoria Eugenie ankom Spania sammen med sin mor 22. januar 1906 og møtte sin fremtidige ektemann noen dager senere. De neste ukene brukte Alfonso til å vise sin fremtidige brud og svigermor resten av Spania. Han introduserte også Victoria Eugenie for mange av medlemmene i den spanske kongefamilien. I februar forlot Victoria Eugenie Spania og dro til Frankrike, her fikk hun en grundig innføring i den katolske troen som hun snart konverterte til. Den 5. mars returnerte hun til Spania som katolikk. Den britiske og spanske kongefamilien inngikk ikke en men to ekteskaps-avtaler. En avtale som skulle offentliggjøres og en privat hemmelig avtale som kun familiene viste om. Avtalene innebar blant annet spesifikasjoner rundt Victoria Eugenie sin status is de to nasjonene, hennes årlige apanasje og hva som skulle skje om hun noen gang ble enke. Avtalen stadfestet også at Victoria Eugenie ved inngåelse av sitt ekteskap med den spanske kongen for alltid mistet sin arverett til den britiske tronen.

Bryllupet og attentatforsøket[rediger | rediger kilde]

Attentatsforsøket på den spanske kongen og dronningwn i 1906.

Prinsesse Victoria Eugenie giftet seg med kong Alfonso XIII i det kongelige klosteret San Jerónimo i Madrid 31. mai 1906. Til stede under seremonien var hennes mor og brødre, så vel som det kommende britiske kongeparet, daværende prinsen og prinsessen av Wales. Bryllupet skulle vise seg og bli alt annet enn en hyggelig begivenhet. Alt lå til rette for at dette skulle bli en minneverdig dag med pent vær og gatene fulle av folk. Bryllupet ble feiret og markert i de største byene i hele Spania. Kong Alfonso, giftet seg i sin admiral uniform, mens Victoria Eugenie bar en hvit kjole med detaljerte sølvbroderier og blonder. Hun bar også en tiara med diamanter og perler. Brudebuketten var blant annet pynter med appelsinblomster. Bryllupet ble ellers gjennomført som en tradisjonell katolsk vielse.

Etter at vielsen var ferdig gikk de nygifte til et rom bak kapellet. Her underskrev de ekteskapskontrakten før de ble tatt imot av gjestene med musikk og blomster som ble kastet mot dem. Militære korps spilte musikk mens Spanias nye dronning gikk om bord i en hestevogn med sin ektemann. Gatene var fylt til randen med folk som ønsket å se de kongelige å være med på den historiske feiringen.

Åtte hvite hester trakk vognen med kongeparet gjennom Madrids gater. Kirkeklokkene over hele byen slo til ære for paret og over dem regnet det gule og røde blomster. Vognen var på vei til Det kongelige palass da det ble gjort et attentatforsøk mot kongen og dronningen. Den spanske anarkisten Mateu Morral kastet en bombe fra en balkong mot vognen som kongen og dronningen kjørte.

Victoria Eugenies liv ble reddet fordi hun i akkurat det øyeblikket eksploderte, snudde hodet for å se Mariakirken, som Alfonso viste henne. Hun slapp unna med kun mindre skader. Kjolen hennes var malt nesten helt rød med blodet fra en vakt som syklet ved siden av vognen. Mange døde og enda flere ble skadet. Det eksisterer i dag en stor statue foran Det kongelige klosteret i San Jeronimo dedikert til ofrene for bombingen 31. mai 1906.

Tiden som dronning[rediger | rediger kilde]

Dronning Victoria Eugenie i 1925.

Bombeattentatet og de mange døde gjorde den nye dronningen upopulær blant folket i Spania. Victoria Eugenie isolert seg fra det spanske folket og var sjeldent å se. Hennes gifteliv forbedret seg da hun fødte en sønn og en arving til riket, Alfonso, prins av Asturias. Etter fødslene til barna deres ble Victoria Eugenies forhold til Alfonso forverret. Dette førte til at Alfonso hadde flere affærer utenfor ekteskapet.

Som dronning av Spania er Victoria Eugenie mest husket for å ha viet tid og penger til å forbedre nasjonens sykehus og tjenester for de fattige. Hun var også involvert i omorganiseringen av det spanske Røde Kors. I 1929 reiste byen Barcelona en statue av henne i en sykepleieruniform til ære for hennes arbeid. Ulike spanske landemerker er oppkalt etter Victoria Eugenie. I 1909 ble for eksempel Madrids staselige nyklassisistiske bro over Manzanares-elven oppkalt etter henne. I 1923 tildelte paven henne «den gyllne rose», som var første gang denne æren ble tildelt en britisk prinsesse siden 1555.

Eksil[rediger | rediger kilde]

Kommunevalget i Spania i 1831 var en katastrofe for kongefamilien. Valget brakte republikanere til makten i de fleste av de store byene, noe som førte til proklamasjonen av Den andre spanske republikk. Alfonso XIII hadde håpet at hans frivillige eksil kunne avverge en borgerkrig mellom republikanerne og monarkistene. Kongefamilien dro først til Frankrike og senere Italia.

Det endte til slutt med at Victoria Eugenie og Alfonso skilte seg. Dette førte til at Victoria Eugenie først flyttet tilbake til Storbritannia før hun så flyttet til Sveits og kjøpte slottet Vieille Fontaine, utenfor Lausanne.

Victoria Eugenie døde i Lausanne 15. april 1969, 81 år gammel, nøyaktig 38 år etter at hun hadde forlatt Spania i eksil. Hun ble gravlagt i kirken Sacré Coeur i Lausanne. Den 25. april 1985 ble hennes legeme returnert til Spania og lagt ved siden av hennes fraskilte ektemann, kong Alfonso XIII.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 26. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Munzinger Personen, oppført som Victoria, Munzinger IBA 00000001099, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Genealogics, genealogics.org person ID I00004409, oppført som Princess Victoria Eugenia von Battenberg[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Spansk biografisk leksikon, oppført som Victoria Eugenia de Battenberg, Spanish Biographical Dictionary ID 5398/victoria-eugenia-de-battenberg, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]