Victor Hybinette

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Victor Hybinette
Født18. apr. 1867[1]Rediger på Wikidata
Falun
Død7. sep. 1937[1]Rediger på Wikidata (70 år)
BeskjeftigelseKjemiker Rediger på Wikidata

Noak Victor Hybinette (født 1867, død 1937) var en svensk kjemi- og mekanikkingeniør. Han var født i Falun i en familie som hadde utvandret fra Belgia langt tidligere.

Etter studiene arbeidet han for et svensk firma som drev forsøksarbeid med å utvinne nikkel av svensk malm. Deretter kom han til Norge, til ekstraksjonsverket i Hommelvik, som var startet av de samme svenske eierne. Fra 1890 utvant de nikkel av malm fra Hosanger. Dette varte bare i to år, men her gjorde Hybinette sin første prosessforbedring.

Hybinette reiste så til USA. Der arbeidet han for Orford Copper Co. Der gjorde han etterhvert en rekke forbedringer av separasjonsprosessene, og han begynte å interessere seg for nikkelelektrolyse for å lage renere nikkel enn det som ble fremstilt på andre måter. I 1904 søkte han patent på sin metode, og året etter ble den innvilget.

Bedriften ble grunnlagt som Kristiansands Nikkelraffineringsverk A/S i 1910 av blant andre Samuel Eyde, Anton Grønningsæter, Jacob Børresen og Victor Hybinette. Hybinette hadde oppfunnet og tatt patent på en prosess for raffinering av nikkel ved elektrolyse: Hybinette-prosessen. Hybinette-prosessen var i bruk helt til 1975, da den ble erstattet av den såkalte KL-prosessen, som fremdeles er i bruk i en modifisert utgave (KLA-prosessen).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Svenskt biografiskt lexikon, «Victor N Hybinette», Svensk biografisk leksikon-ID 13917[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]