Veum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Veum er en tettbebyggelse som ligger nord i Fredrikstad kommune på vestsiden av Glomma. Frem til kommunesammenslåingen i 1963 var den en del av Glemmen kommune. Tettbebyggelsen grenser blant annet til kommunedel Onsøy.

Det største boligområdet heter Ambjørnrød.

Fra Veum sykehus til Veum Park[rediger | rediger kilde]

På Veum ble et psykiatrisk sykehus satt i drift i 1914, med et nyklassistisk hovedbygg tegnet av arkitekt Kristian Biong.[1][2][3] Sykehuset hadde ulike navn i årenes løp[2], men lokalbefolkningen omtalte stedet som «Veum».[4] Institusjonen ble etter hvert en del av Sykehuset Østfold, og den psykiatriske avdelingen ble i 2015 flyttet til det nybygde sykehuset på Kalnes.[5]

I 2015 ble sykehusanlegget på Veum solgt til et aksjeselskap som planla å etablere ulike virksomheter på stedet, blant annet en demenslandsby.[6]

Senere ble planene om demenslandsby og behandlingstilbud forlatt, og en utbygger fikk tillatelse til å bygge om det gamle sykehusets hovedbygning til leiligheter. Prosjektet fikk navnet «Veum Park».[1]

Skoler og barnehager[rediger | rediger kilde]

Skolen i området heter Ambjørnrød skole. Den har omtrent 300 elever. På Ambjørnrødsenteret ligger også Ambjørnrød Barnehage.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Skogstrand IL er den lokale idrettsklubben. Den ble stiftet i 1945, og driver både med håndball og fotball. Klubben har ca. 600 medlemmer. Fargene er gule overdeler, sorte bukser og gule strømper.

På Veum er det også lysløyper som blant annet fører til Skihytta. Skihytta blir drevet av Fredrikstad Skiklubb.

Flyplass[rediger | rediger kilde]

Veum flyplass ligger ved Veum.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Områdeutvikling | Veum Park». NyUrban. Arkivert fra originalen 15. mai 2021. Besøkt 15. mai 2021. «Dette er en tråd for Veum Park, som er navnet gitt til den planlagte utbyggingen av det gamle sykehusområdet på Veum. Området ligger rundt 4 kilometer nord for Fredrikstad sentrum. Her ble det etablert et psykiatrisk sykehus i 1914, men sykehusdriften på stedet opphørte etter at det nye sykehuset på Kalnes i Sarpsborg åpnet i 2015. Området har siden blitt avsatt til fremtidig bebyggelse og anlegg i den nye kommuneplanen fra 2019 for Fredrikstad.» 
  2. ^ a b «Veum Sindssykeasyl Veum sykehus Østfold Psykiatriske sykehus ØPS Veum». digitaltmuseum.no. Besøkt 15. mai 2021. «Sykehuset ble åpnet i 1914 og nedlagt da sykehuset på Kalnes åpnet i 2015.» 
  3. ^ hansnb (5. april 2018). «Veum var hjemmet mitt». Veteranene forteller. Besøkt 15. mai 2021. 
  4. ^ «Her ble «Erik» holdt lenket til senga i 28 døgn». dagbladet.no (norsk). 7. april 2013. Besøkt 15. mai 2021. «37-åringen har fått store traumer etter behandlingen på Sykehuset Østfold Veum i mars 2010 hvor han ble liggende i hele 28 døgn beltet til ei sykehusseng på et nakent, kaldt rom. (---) Dagbladet har besøkt Veum og ble vist ei belteseng lik den «Erik» ble reimet fast i nær en måned. Der lå han med reimer på hender og føtter, og bare en gang i blant ble et bein eller en arm løsnet om gangen, slik at han skulle få mulighet for litt bevegelse.» 
  5. ^ Viseadm direktør, Sykehuset Østfold, Irene Dahl Andersen, (20. mai 2015). «Kronikk: Hundreåringen Veum inn i en ny tid». Moss Avis (norsk). Besøkt 15. mai 2021. 
  6. ^ Strebel, Ketil (19. januar 2015). «Sykehusbygget på Veum er solgt». NRK. Besøkt 15. mai 2021. «Sykehusbygningene på Veum i Fredrikstad er solgt til selskapet Veum Smart City AS for 45 millioner kroner. Selskapet har planer om å benytte området til ulike helsetilbud, blant annet en demenslandsby og behandling av livsstilssykdommer.» 
Viken våpen.svgDenne Vikenrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.