Veum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°15′6″N 10°55′53″Ø

Veum er en tettbebyggelse som ligger nord i Fredrikstad kommune på vestsiden av Glomma. Frem til kommunesammenslåingen i 1963 var den en del av Glemmen kommune. Tettbebyggelsen grenser blant annet til kommunedel Onsøy.

Det største boligområdet heter Ambjørnrød. Skogstrand IL er den lokale idrettsklubben. Den ble stiftet i 1945, og driver både med håndball og fotball. Klubben har ca. 600 medlemmer. Fargene er gule overdeler, sorte bukser og gule strømper.

Veum er også kjent som stedet der et psykiatrisk sykehus har ligget siden åpningen i 1914. Den psykiatriske avdelingen er nå flyttet til det nye sykehuset på Kalnes. Det har hatt ulike navn, men har blant folk flest hele tiden vært kjent som «Veum». I dag er institusjonen en del av Sykehuset Østfold.

Skolen i området heter Ambjørnrød skole. Den har litt i overkant av 300 elever. På Ambjørnrødsenteret ligger også Ambjørnrød Barnehage. På Veum er det også lysløyper som blant annet fører til Skihytta. Skihytta blir drevet av Fredrikstad Skiklubb.

Veum flyplass ligger ved Veum.

VikenstubbDenne Vikenrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.