Vetten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bø-sida av Langøya sett fra Veten i Hadsel. Noen av de mest karakteristiske landemerkene innenfor og nært Eidsfjorden er tatt med, som Litløya (øverst til venstre mot horisonten), Gaukværøya (stikker opp bak Vinje), Vetten (midt i bildet over Eidsfjorden) og litt av Veggfjellet (stikker opp helt øverst til høyre)

Vetten, (kjent som Veten) er et fjell på sørvest-siden av Langøya i Bø kommune som ligger på 467 moh. Fjellet er et populært turmål i Bø, og er kjent for sin vidstrakte utsikt over Lofoten, Bø, Øksnes, Sortland og Hadsel. Den har en grå fjellhytte på toppen som er reist opp som en slags rasteplass for turgåere. Fjellet ligger midt mellom den smale «hoveddalen» i Bø og skjærgården ytterst i Eidsfjorden.

Navnet kommer av veten som ble tent der for å varsle om krig.[1][2] Navnet på fjellet kan også trolig komme av det urgermanske ordet wihti som er en fellesbetegnelse for overnaturlige vesener i middelaldersk mytologi, selv om ordet kan dateres bak til norrøne tider, gammelnorsk vǣt(t)r.[trenger referanse]


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ På tur i Vesterålen. Sortland: Vesterålen turlag. 1999. ISBN 8299523605. 
  2. ^ Straume, Rolv (1962). Bø bygdebok. [Bø i Vesterålen]: Kommunen.