Veslemøy Fosse Ree

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Veslemøy Fosse Ree
Født1945Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse SminkørRediger på Wikidata
Far Dan FosseRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Veslemøy Fosse Ree (født 1945) er en norsk maskør som har medvirket på en lang rekke norske og utenlandske film- og TV-produksjoner siden 1970.[1][2][3]

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

I 2018 mottok hun hedersprisen Gullklapperen under Amandapris-utdelingen.[4]

Familie[rediger | rediger kilde]

Hun er datter av skuespilleren Dan Fosse.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Veslemøy Fosse Ree | Nordic Women in Film». nordicwomeninfilm (svensk). Besøkt 20. januar 2021. 
  2. ^ «Veslemøy Fosse Ree – sminkør for både hverdagsdrama og filmeventyr». nordicwomeninfilm (svensk). 22. desember 2017. Besøkt 20. januar 2021. «Få make-up-artister i den norske filmbransjen kan skilte med en så lang og variert karriere som Veslemøy Fosse Ree. Med arbeid på godt over 50 filmer både som sminkør, maskør og «special effects make-up artist», har hun også vært en ildsjel for å styrke kunnskapen rundt feltet i Norge. Med arbeid som strekker seg fra norske klassikere til Hollywood-produksjoner som Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2011) er hun trolig den filmsminkøren i Norge med lengst fartstid.» 
  3. ^ «- Her må vi bare bo!». www.aftenposten.no. 21. september 2009. Besøkt 20. januar 2021. «Hun lager masker, parykker, skjegg, uekte fingre, kanskje en nesetipp eller hva enn fantasien måtte by på. Karakterene til blant annet Kautokeino-opprøret, Buddy, Izzat, og Den brysomme mannen jobbet hun med her. | — Sammen med filmregissørene og skuespillerne jobber jeg frem filmkarakterene. Når jeg ikke jobber hjemme, har jeg lange dager på settet. Det er ikke noe luksusliv å jobbe med film i Norge. Men det er en livsstil, som byr på masse flotte mennesker og spennende prosjekter. Jeg elsker det, sier hun.» 
  4. ^ Filmfestivalen.no (2018). «Amandavinnere 1985-2018» (PDF). Besøkt 19. januar 2019. 
  5. ^ «Veslemøy Fosse Ree». IMDb. Besøkt 20. januar 2021. 
David face.pngDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)