MS «Veslegut»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Veslegut)
Hopp til navigering Hopp til søk
MS «Veslegut»
Veslegut.jpg
Generell info
SkipstypeSkip
Bygget1912 ved Framnæs Mekaniske Værksted (byggenr. 88)
FlaggstatNorge
Destruert2019
IMO‑nr.5378957
Tekniske data[a]
Lengde36,05 meter

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

MS «Veslegut» (LHNA) var et verneverdig fraktefartøy. Skipet ble levert i januar 1912 fra Framnæs Mekaniske Værksted i Sandefjord som hvalfangeren «Almirante Goñi». Skipet ble bygget for rederiet Sociedad Ballenera de Magallanes. Rederiet var chilensk og eid av chilensk og engelsk kapital samt den norske hvalfangst- og polarpioneren Adolf Amandus Andresen. Andresen var den drivende kraften i rederiet i egenskap av sin kunnskap som sjømann og hvalfanger. Rederiet kjøpte flesteparten av sine skip i Norge.

I perioden 1912 til 1924 var fartsområdet i farvannene ved Sør-Shetlandsøyene og Deceptionøya, kysten av Chile og et kortere opphold i Middelhavet. Etter 1925 har skipet hatt hjemmehavn i Norge.

MS «Veslegut» var en klinket stålbåt på 173 brt.

  • Lengde: 36,16m
  • Bredde: 5,96m
  • Dybde: 3,96m
  • Motor: Catepillar 8 syl. fra 1967

Skipet var siden 1981 brønnbåt. Den var vernet som et typisk nordnorsk fraktfartøy i kystfart, som den første brønnbåten fra den moderne oppdrettsnæringen og som et eksempel på gjenbruk og ombygging av de sterkbygde hvalfangerskrogene.

Etter en fartstid på 100 år i forskjellig fart og farvann, ble skipet i 2011 kjøpt av Veslegut SA med det formål å verne skipet for framtida gjennom aktivitet og næring. I januar 2011 ble fartøyet MS Veslegut (LHNA) gitt status som «verneverdig skip» av Riksantikvaren. Skipet har sin hjemmehavn ved Eide i Gullesfjord i Kvæfjord kommune.

I mai 2019 ble Veslegut slept til Fosen for opphugging.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]