Venabu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Venabu er et norsk merkenavn som benyttes av bedriftene Venabu Fjellhotell, Venabu Hytter og Venabustallen. Navnet ble etablert i 1947 da Birgit og Arvid Tvete bygget Venabu Fjellstue sentralt på Venabygdsfjellet.[1] Venabu Fjellstue ble høyfjellshotell etter utbygging i 1976 og i 1983 ble navnet endret til Venabu Fjellhotell. I 1995 ble anlegget utvidet med utleiehytter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Venabu Fjellstue ble etablert langs det som i dag er fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet, og hadde sin første sesong vinteren 1950. Byggingen startet fra grunnen i 1947, avbrutt på grunn av pengemangel og varerasjonering. KNA, Kongelig norsk automobilklub, kom etter hvert inn med finansiering slik at fjellstua kunne ferdigstilles.

På 1950-tallet var driften av stedet avhengig av beltebiler til transport de siste syv kilometrene om vinteren, da veien over fjellet ikke ble brøytet. Om sommeren var trafikken økende gjennom tiåret, med stadig flere biler, og fordi fjellovergangen mellom Ringebu og Atnadalen etter hvert ble mer benyttet. Det var ikke bygget ut kraftforsyning på fjellet, så en var avhengig av parafinlamper, koks til oppvarming av vann, og vedovner.  

Selve reiselivsproduktet var urørt natur og rekreasjon gjennom aktivitet, ski innover fjellet om vinteren og skogsturer, toppturer og fiske om sommeren.  

Etter hvert ble det installert dieselaggregat for produksjon av elektrisk kraft, og i 1963 ble fjellstua tilkoblet det offentlige strømnettet. Det gjorde driften atskillig enklere.

En stor utbygging skjedde i 1964, og fjellstua fikk da en kapasitet på 60 ordinære sengeplasser, med mulighet for ekstrasenger i toppsesongen. 1960- tallet var preget av betydelig omsetningsøkning. Dette, pluss at fylkesveien ble brøytet fram til Venabu fra 1971, la grunnlaget for neste byggetrinn, i 1976. Da ble det 120 ordinære sengeplasser på Venabu, som etter hvert tok navnet Venabu fjellhotell. Antall årsverk ble cirka 20, som er det samme i dag.  

Venabu har de senere tiår fått tilknyttet flere utleiehytter, og har dessuten utviklet tilbud innen ridning og kjøring med hest. Skiløypene merkes og kjøres med tråkkemaskin, og  sommerstiene innover fjellet er skiltet.  

Venabu har vært i samme families eie siden starten.

Navneforvirring[rediger | rediger kilde]

Mange bruker feilaktig navnet Venabufjellet om Venabygdsfjellet. Noen bruker også navnet Ringebufjellet som ligger lengre sør omkring Friisvegen mellom Øksendalen og Hirkjølen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Venabu 1947–1997. Venabygd: Venabu Fjellhotell. 1997. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]