Vassarvmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vassarvmåler
Nomenklatur
Euphyia unangulata
Haworth, 1809
Populærnavn
vassarvmåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektEuphyia
Økologi
Habitat: skog og hager
Utbredelse: den palearktiske sone og Nord-Amerika

Vassarvmåler (Euphyia unangulata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). I Norge er den funnet nord til Sør-Trøndelag.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 22 – 27 mm), slank, brokete måler. Den ligner mange andre Larentiinae men kjennes lett på det jevnbrede, snøhvite tverrbåndet litt utenfor forvingens midt. Forvingen er lysbrun ved roten, nær midten med et bredt, brunt tverrbånd. Dette båndet er omtrent en og en halv gang så bredt ved forkanten som ved bakkanten. Det har en knekk ved innerkanten i den bakerste halvdelen og en vinkelformet utbuktning på ytterkanten litt foran midten. Båndet har fire mer eller mindre tydelige, bølgete, mørke striper. Utenfor det ligger et jevnbredt, snøhvitt tverrbånd. Vingens ytterkant er lysbrun med en smalt, hvitt siksak-tevrrbånd. Bakvingen er snøhvit med fire utydelige, smale, lysbrune tverrbånd. Ytterkanten er lysbrun. Larven er purpuraktig brun med en rekke av svarte og hvite, firkantede flekker langs ryggen. Den har ganske korte børster.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever på vassarve (Stellaria media) og beslektede planter. De voksne målerne flyr i juni – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i hele Europa og Nord-Asia østover til Sakhalin, Japan og Korea. Den forekommer også i Nord-Amerika, men disse bestandene blir av noen regnet for å være en egen art. I Norge finnes den nord til Sør-Trøndelag.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]