Vasilij Bljukher

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vasilij Bljukher
Født19. nov. 1889Rediger på Wikidata
Barsjtsjinka
Død9. nov. 1938[1][2]Rediger på Wikidata (48 år)
Moskva
BeskjeftigelseMilitært personell, politiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Medlem av Sobjetubionens Øverste sovjets presidium (1938–ukjent)
  • medlem av Sovjetunionens øverste sovjet (1st legislature of the Supreme Soviet of the Soviet Union, 1938–1938) Rediger på Wikidata
Utdannet vedchurch school
PartiSovjetunionens kommunistiske parti
Det russiske sosialdemokratiske arbeiderparti
Det russiske sosialdemokratiske arbeiderpartiet (bolsjevikene)
NasjonalitetDet russiske keiserdømmet
Sovjet-Russland
Fjerne Østen-republikken
Sovjetunionen
Medlem avSentralkomiteen i det sovjetiske kommunistpartiet
Den allrussiske sentrale eksekutivkomité
Utmerkelser
6 oppføringer
Leninordenen (1931)
Røde fane-ordenen (1918)
Den røde stjernes orden (1930)
Jubileumsmedaljen for 20-året for dannelsen av Arbeidernes og bøndenes røde hær (1938)
Æresmedlem i KGB (1932)
Medal of St. George (1915)
Signatur
Vasilij Bljukhers signatur

Vasilij Konstantinovitsj Bljukher (Blücher) (også stavet, Blukher, Bliukher etc, Russisk: Василий Константинович Блюхер, født 19. novemberjul / 1. desember 1889greg; død 9. november 1938) var en sovjetisk marskalk. Bljukher var en av de mange framstående ofre for Josef Stalins utrenskninger i siste del av 1930-årene.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bljukher ble født i en bondefamilie nær Jaroslavl, nordøst for Moskva. Til tross for sitt tyske slektsnavn, var han ikke av tysk opprinnelse. Familien hans fikk navnet på 1800-tallet av en godseier.[trenger referanse] På denne tiden talte en stor del av Russlands elite tysk, og språket ble regnet som langt finere enn russisk, som var bøndenes språk.[trenger referanse] Han sluttet seg til Den keiserlige russiske hær i 1914 og tjenestegjorde som underoffiser. I 1916 ble han medlem av Bolsjevikpartiet og deltok i den russiske revolusjonen i Samara.

Han var en av de mer lysende offiserer på kommunistisk side under borgerkrigen som fulgte og ble høyt dekorert.[trenger referanse]

Etter borgerkrigen ble han øverstkommanderende for Den fjernøstlige republikk fra 1921 til 1922. Fra 1924 til 1927 var Bljukher militærrådgiver i Kina, og der benyttet han navnet Galen (etter sin kones fornavn, Galina) mens han var tilknyttet Chiang Kai-sheks militære hovedkvarter. Han var ansvarlig for den militære planlegging av Nordekspedisjonen som innledet Kuomintangs erobring og gjenforening av Kina. Blant dem han instruerte var Lin Biao, som senere ble en ledende skikkelse i Folkets frigjøringshær.

Tilbake i Sovjetunionen fikk han kommandoen over det ukrainske militærdistrikt. I 1929 ble han forflyttet til det sovjetiske fjerne østen, der han ble øverstkommanderende. I årene som fulgte ledet han med stor fremgang de sovjetiske styrker mot krigsherrer i det nordlige Kina og senere, men med mindre lysende suksess, mot japanerne. Han hadde i en tid vært relativt immun mot Stalins utrenskninger innen militærledelsen, som begynte i 1937, men i oktober 1938 ble også han arrestert.

Han ble anklaget for spionasje for Japan og ført til Lefortovofengselet i Moskva. Bljukher nektet å tilstå, og det er ikke helt avklart hvordan han døde. Han ble aldri formelt stilt for retten. Muligens døde han som følge av tortur; det er også dem[hvem?] som hevder at han ble skutt på Stalins ordre.

Bljukhers død ble holdt hemmelig helt til 1956.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Munzinger Personen, oppført som Wassilij Blücher, Munzinger IBA 00000007141, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Autorités BnF, oppført som Vasilij Konstantinovič Blûher, BNF-ID 162243801[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]