Vasilij Bljukher

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vasilij Bljukher
Василий Блюхер.jpg
Født19. november 1889
Barsjtsjinka
Død9. november 1938 (48 år)
Moskva
Beskjeftigelse Militær, politiker
Parti Sovjetunionens kommunistiske parti, Det russiske sosialdemokratiske arbeiderparti, Det russiske sosialdemokratiske arbeiderpartiet (bolsjevikene)
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet, Sovjet-Russland, Fjerne Østen-republikken, Sovjetunionen
Medlem av Sentralkomiteen i det sovjetiske kommunistpartiet, Den allrussiske sentrale eksekutivkomité
Utmerkelser
8 oppføringer
Leninordenen, Røde fane-ordenen, Den røde stjernes orden, Jubileumsmedaljen for 20-året for dannelsen av Arbeidernes og bøndenes røde hær, Æresmedlem i KGB, Cross of St. George 3rd class, Cross of St. George 4th class, Medal of St. George
Signatur
Vasilij Bljukhers signatur

Vasilij Konstantinovitsj Bljukher (Blücher) (også stavet, Blukher, Bliukher etc, Russisk: Василий Константинович Блюхер, født 19. novemberjul / 1. desember 1889greg; død 9. november 1938) var en sovjetisk marskalk. Bljukher var en av de mange framstående ofre for Josef Stalins utrenskninger i siste del av 1930-årene.

Bljukher ble født i en bondefamilie nær Jaroslavl, nordøst for Moskva. Til tross for hans tyske slektsnavn, var han ikke av tysk opprinnelse. Familien hans fikk navnet på 1800-tallet av en godseier. På denne tiden talte en stor del av Russlands elite tysk, og språket ble regnet som langt finere enn russisk, som var bøndenes språk. Han sluttet seg til Den keiserlige russiske hær i 1914 og tjenestegjorde som underoffiser. I 1916 ble han medlem av Bolsjevikpartiet, og deltok i den russiske revolusjonen i Samara.

Han var en av de mer lysende offiserer på kommunistisk side under borgerkrigen som fulgte, og ble høyt dekorert.

Etter borgerkrigen ble han øverstkommanderende for Den fjernøstlige republikk fra 1921 til 1922. Fra 1924 til 1927 var Bljukher militærrådgiver i Kina, og der benyttet han navnet Galen (etter sin kones fornavn, Galina) mens han var tilknyttet Chiang Kai-sheks militære hovedkvarter. Han var ansvarlig for den militære planlegging av Nordekspedisjonen som innledet Kuomintangs erobring og gjenforening av Kina. Blant dem han instruerte var Lin Biao, som senere ble en ledende skikkelse i Folkets frigjøringshær.

Tilbake i Sovjetunionen fikk han kommandoen over det ukrainske militærdistrikt. I 1929 ble han forflyttet til det sovjetiske fjerne østen, der han ble øverstkommanderende. I årene som fulgte ledet han med stor fremgang de sovjetiske styrker mot krigsherrer i det nordlige Kina og senere, men med mindre lysende suksess, mot japanerne. Han hadde i en tid vært relativt immun mot Stalins utrenskninger innen militærledelsen, som begynte i 1937, men i oktober 1938 ble også han arrestert.

Han ble anklaget for spionasje for Japan og bragt til Lefortovofengselet i Moskva. Vasilij Bljukher nektet å tilstå, og det er ikke helt avklart hvordan han døde. Han ble aldri formelt stilt for retten. Muligens døde han som følge av tortur; det er også dem[hvem?] som hevder at han ble skutt på Stalins ordre.

Hans død ble holdt hemmelig helt til 1956.