Vasilasjikisjøene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tevno

Vasilasjkisjøene (bulgarsk: Василашки езера) er en gruppe fjellvann i Pirinfjellene i Bulgaria. De ligger i et stort dalsøkk mellom fjelltoppene Todorka og Vasilasjki Tsjukar. Dalsøkket er åpent i øst hvor elven Demjanitsa renner ut. Gruppen består av tolv fjellvann som tilsammen utgjør et areal på 160 mål. Navnet har sitt opphav fra sagaen om Vasil, som var forelsket i Todorka og som hoppet i Ribnoto Vasilasjko da hun knuste hjertet hans.

Øvre Vasilasjko
Nedre Vasilasjko
Øvre Vasilasjko
  • Tevno Vasilasjko (Тевното Василашко езеро), eller det blå vannet, er en av de største og dypeste vannene i Pirinfjellene. Vannet ligger i en høyde på 2 362 moh og har en størrelse på 63,9 mål (388×215 m), noe som gjør det til det sjette største vannet i Pirinfjellene. Vannet har en dybde på 29 m, et vannvolum på 510 000 m³ og en det har en dyp blåfarge med små skjær i midten. Vannet renner ned i Øvre Vasilasjko via undersjordiske strømmer, og derfor finnes det ikke fisk i dette vannet.
  • Ribnoto Vasilasjko (Рибното Василашко езеро), av og til kalt Store Vasilasjko, er det nest største av vannene med 35,9 mål. Vannet ligger like nedenfor Øvre Vasilasjko i en høyde på 2 126 moh. Det er 325 m langt, 177 m bredt og er 2,5 m dyp på det dypeste. Vannet får vann fra alle de andre vannene i dalsøkket og danner først en undergrunnselv som dukker opp til overflaten etter 250 m.
  • Øvre Vasilasjko (Горно Василашко езеро) ligger 2 154 moh under fjelltoppen Tipits. Vannet er formet som en boomerang og har et areal på 23,2 mål og en dybde på 3,1 m.
  • Dlovnidnoto Vasilasjko (Дъговидното Василшко езеро) ligger i en høyde på 2 215 m, har en dybde på 10,4 m og har et areal på 10,9 mål.
  • Øvre Todorino (Горно Тодорино езеро) er den største av de to vannene med samme navn. Vannet ligger 2 536 moh, og er et av de høyeste vannene i Pirin. Arealet er på 13,2 mål og dybden er 7,7 m
  • Nedre Todorino (Долно Тодорино езеро) ligger 2 510 moh, har et overflateareal på 6,7 mål og en dybde på 3,7 m.