Vasco da Gama-broen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ponte Vasco da Gama.jpg

Vasco da Gama-broen (Portugisisk: Ponte Vasco da Gama) er en større skråkabelbro som ligger i nærheten av Portugals hovedstad Lisboa. Broen er Europas lengste veibro (17,2 km lang) og størstedelen av den går over Tajoelva. Bredden er på 30 meter.

Broen ble åpnet 29. mars 1998 og kunne taes i bruk til verdensutstillingen Expo '98 som ble holdt i Lisboa det året.

Den er konstruert for å motstå et jordskjelv som er fire ganger sterkere enn det som rammet Lisboa i 1755. Den ble konstruert i forbindelse med 500-årsjubileet for Vasco da Gamas oppdagelse av sjøveien til India.

Videre beskrivelser[rediger | rediger kilde]

Broen har i dag motorvei med seks kjørefiler med en tillatt toppfart på 120 km/t (unntagen en seksjon som har tillatt toppfart på 100 km/t). På dager med tåke og/eller regn senkes fartsgrensen til 90 km/t. Antallet kjørefiler skal oppgraderes til åtte når trafikken økes til 54 000 passeringer per dag.

Det var på det meste 3 300 personer som arbeidet med broprosjektet, og det tok 18 måneders planlegging og ytterligere 18 måneders bygging før den stod ferdig. Det var i hovedsak portugisiske selskaper som stod for prosjektet, men også britiske og franske selskaper bidro.

Broa er forventet å vare i 120 år og er bygd for å kunne motstå vindhastigheter på opp til 250 km/t.

Vasco da Gama bridge panorama.jpg
Et bredformatsbilde av broen tatt fra Vasco da Gama-tårnet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]