Variasjoner over «I Got Rhythm»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Variasjoner over «I Got Rhythm» er et sett variasjoner for solo piano og orkester, komponert av George Gershwin i 1933-1934. Det er hans siste verk i klassisk stil, og det eneste han dediserte til sin bror og samarbeidspartner Ira Gershwin.

I januar/februar 1934 skulle Gershwin dra på en måneds turné med Leo Reisman Orchestra, dirigert av Charles Previn (grandonkel til André), med premiere i Boston Symphony Hall 14. januar. På hver konsert framførte Gershwin sin Rhapsody in Blue og sin Konsert i F, men han følte han trengte et verk til å alternere med. Så under en treukers ferie i Palm Springs i California like før, komponerte han disse variasjonene over sin aller største hit noensinne; «I Got Rhythm», fra Broadway-showet Girl Crazy (1930).

Komposisjonen starter med klarinett solo, som spiller originalsangens hovedmotiv, basert på pentatoneskalaen, og bearbeider dette. Pianoet svarer med en motivisk speilvending. Etter et påfølgende orkesterforspill, spilles sangens refreng i piano solo. Variasjonene som følger gir lytteren et inntrykk av musikeren Gershwins improvisatoriske repertoar. Her finnes mest virtuoseri, men også symfoniske vendinger, en langsom vals, en parodisk orientalsk variasjon og svingende jazz.

Litteratur[rediger | rediger kilde]