Varhaug gamle kirkegård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jernkors med skuddhull på Varhaug gamle kirkegård.

Varhaug gamle kirkegård er en kirkegård som ligger i havgapet på gården Varhaug i kommune. Kirkeplassen er fra mellomalderen. Rundt 1200 ble trolig den første kirken reist her, og det er mye som tyder på at denne ble lagt på et gammel hedensk kultsted. Flere forskjellige kirker har stått på kirkegården. Den gamle kirken ble revet i 1905 og ny kirke ble bygget på Odland.

Like utenfor kysten her var det et skipsforlis («Ingermanland») i 1842 som krevde 389 russiske liv. De fleste ble begravet på Varhaug gamle kirkegård som er fredet. Det er også reist et minnesmerke over russerne og «sjøfolk som her fikk sin grav».

Varhaug kapell

Varhaug kapell[rediger | rediger kilde]

I 1951 ble dagens kapell, Varhaug kapell, reist med de gamle kirkeklokkene fra 1791 i. Fabrikkeier Asbjørn Stueland fikk bygd dette kapellet. Senere testamenterte Guri Ånestad et beløp til legging av glaserte takpanner. Kapellet er vel 15 m² stort, og har 14 jærstoler til å sitte på. Kapellet blir ofte brukt til vielser.

I 2003 ble kapellet brukt i innspillingen av musikkvideoen til Kaizers Orchestras sang Evig Pint fra albumet med samme navn.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]