Vardø radio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Vardø Radio (LGV) var en norsk kystradiostasjon. Den hadde en meget viktig funksjon i forhold til fiskeflåten og annen skipstrafikk i Barentshavet.

Stasjonen ble påbegynt bygget i 1921 og stod ferdig i 1923. Sommeren 1940 ble stasjonen forsøkt bombet av tyske fly, men takket være beskytning fra den nærliggende Vardøhus festning som fremdeles var på norske hender, ble ødeleggelser avverget. I 1969 overtok stasjonen mellombølgestasjonene Berlevåg radio (LFQ) og Mehamn radio (LFM), og fra 1990 hele kysten fra Tromsø til russegrensen som følge av nedleggingen av Hammerfest radio.

Vardø Radio var den siste kystradiostasjonen i Norge som førte telegrafi. Denne tjenesten ble nedlagt ved årsskiftet 2002/2003.

På lyttevaktsrommet ved Vardø Radio ble nødkanaler for maritim VHF, mellombølge-telefoni og for luftfartøyer og friflyt nødpeilesender overvåket. Radiostasjonen hadde også terminaler for det nye globale nød- og sikkerhetssystemet GMDSS og direkte telefonlinje til Hovedredningssentralen i Bodø. Fra 1. februar 1999 var Vardø Radio den eneste stasjonen i Vest-Europa som fortsatt brukte mellombølge-telegrafi i nød- og sikkerhetsarbeidet, etter avtale mellom Norge og Russland. Det ble også sendt ut isvarsel fra stasjonen, og man hadde værobservasjonstjeneste.

Ekspedisjonen ved Vardø Radio avlyttet og betjente flere kanaler for mellombølge-telefoni og telefonikanaler for VHF. Stasjonen hadde stor kompetanse på kontakt med østeuropeiske skip. Vardø radio ble den 23. januar 2007 (offisiell åpning) samlokalisert med Kystverkets Vardø Trafikksentral.

Stasjonen ble lagt ned 1. januar 2018 i forbindelse med modernisering og omorganisering i Telenor Kystradio.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fra fem til to kystradiostasjoner». kystradio.no. Arkivert fra originalen 1. januar 2018. Besøkt 1. januar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]