Seljeviklerfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Vanlig viklerspinner»)
Seljeviklerfly
Nomenklatur
Nycteola degenerana
Hübner, 1799
Populærnavn
seljeviklerfly[1]
(vanlig viklerfly)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
OrdenSommerfugler
FamilieBåtspinnere
SlektNycteola
Økologi
Habitat: løvskog med selje
Utbredelse: den palearktiske sone; i Norge forekommer den langs kysten til Rogaland

Seljeviklerfly (Nycteola degenerana) er en sommerfugl som tilhører familien båtspinnere (Nolidae). Denne spraglete, lille sommerfuglen som ligner sterkt på enkelte viklere (Tortricidae), finnes langs kysten i det sørligste Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 23 – 28 mm), kraftig sommerfugl med ganske sterkt varierende farge. Som de andre artene i slekten viklerspinnere (Nycteola) ligner den sterkt på viklere i slekten Acleris, men kan skilles fra disse på de lange labialpalpene som stikker fram foran hodet. Fordi viklerspinnerne er så variable i fargen, kan det være nødvendig å dissekere ut hannens kjønnsorganer for å bestemme arten med sikkerhet. Antennene er trådformede og vel halvparten så lange som forvingene, labialpalpene lange (lengre enn resten av hodet) og tynne. De firkantede forvingene varierer sterkt i fargen, men har nesten alltid et bredt, siksakformet tverrbånd i midten som er rødbrunt i alle fall midt i vingen. Bakvingene er mer eller mindre silkehvite, mørkere ved ytterkanten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på selje (Salix caprea) og andre arter i vierslekten (Salix spp.). Arten finnes der det vokser selje eller vier, mest på fuktige steder, men også av og til på tørrere steder som skogkanter og hamnehager. Den foretrekker relativt varme lokaliteter. Bestanden kan variere mye fra år til år. Som andre viklerspinnere overvintrer denne arten som voksen. Den klekkes gjerne i slutten av juli, men er lite aktiv fram til den begynner overvintringen i september. Den sitter mye stille på en kvist, kryper litt rundt, men flyr sjelden. Etter overvintring flyr den fram til juni og legger egg. Den kan slik leve nesten et år som voksen, noe som er uvanlig lenge for en sommerfugl. Den flyr om natten og besøker gjerne planter som er infisert av bladlus for å drikke honningdogg. Derimot kommer den sjelden til lys. Hunnen legger ca. 100 egg enkeltvis på kvister av vertsplantene. De unge larvene lever på undersiden av bladene og etterlater seg vindusaktige gnag, men etter en stund spinner de seg inn i et hylster av sammenspunne blader, der de lever resten av larvetiden. Når larven er utvokst, spinner den seg inn i en hard og seig, båtformet, hvitaktig kokong som har et utdratt horn i ene enden. Den voksne spinneren klekkes etter to eller tre uker.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Seljeviklerfly forekommer spredt og lokalt i Europa, videre østover gjennom Russland til Japan. Den er den vanligste og mest utbredte av viklerspinnerne i Norden, i Norge finnes den mest langs kysten, men også av og til i innlandet, nord til Hedmark og Rogaland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 22. juli 2020. Besøkt 22. juli 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]