Brun vårtannspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Vanlig vårtannspinner)
Hopp til navigering Hopp til søk
Brun vårtannspinner
Odontosia carmelita
Odontosia carmelita
Vitenskapelig(e)
navn
:
Odontosia carmelita
Esper, 1798
Norsk(e) navn: brun vårtannspinner[1]
(vanlig vårtannspinner)
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Tannspinnere
Slekt: Odontosia
Habitat: løvskog
Utbredelse: den palearktiske sone; i Norge nord til Nordland

Brun vårtannspinner (Odontosia carmelita) er en sommerfugl som tilhører familien tannspinnere (Notodontidae). Denne grå arten med delvis gjennomsiktige vinger forekommer nord til Nordland i Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 38 – 48 mm), grå spinner. Vingene er tynt skjellkledte og delvis gjennomsiktige. Hodet er ganske lite, antennene er kamformede (med korte tenner) hos hannen og trådformede hos hunnen, i begge tilfeller litt mindre enn halvparten så lange som forvingen. Brystet er kraftig og kledt med mørkebrune, oppstående hår, i tillegg er det to skråstriper av lyse skjell som løper fra bakhjørnene mot midten. Bakkroppen er kledt med korte, brune hår. Forvingen er avrundet trekantet og grå. Ytterkanten ser tannet ut på grunn av en mørk kantlinje som går i siksak, men er egentlig bare litt bølgete. Vingen har en lys, kommaformet flekk ved fremkanten nær spissen. Omtrent midt på forvingens bakkant er det en kraftig "tann" av avlange skjell, denne er noe mørkere enn resten av vingen. Bakvingen er grå med et utydelig, lyst tverrbånd og en diffus, mørkere flekk ved bakhjørnet. Larven er naken uten noen kroppsutvekster, kort og trinn, gulgrønn på oversiden og blågrønn på undersiden, med en gul og rosa stripe mellom.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Brun vårtannspinner flyr i bjørkeskog, og larvene lever på bjørk (Betula spp.). I Sør-Skandinavia er de voksne sommerfuglene på vingene i april – mai, lenger nord kan flygetiden vare frem til midtsommer. De flyr om natten, og hannene, men ikke hunnene, kommer gjerne til lys. Etter parringen legger hunnen 100 – 130 egg enkeltvis eller i små grupper på undersiden av bjørkeblader. De fleste larvene utvikler seg trolig høyt oppe i trekronene. Larven er utvokst på ettersommeren, da den kryper ned på bakken, spinner seg inn i en kokong og forvandler seg til en puppe. Denne overvintrer, noen ganger opptil tre ganger, før den klekkes om våren.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Mellom-Europa og videre østover gjennom Russland til området rundt Bajkalsjøen, Jakutia og Mongolia. Den mangler i Sør-Europa. I Norge er den funnet nord til det sørlige Nordland, og er forholdsvis vanlig i Sør-Norge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 22. juli 2020. Besøkt 22. juli 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]