Vanlig tredreper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vanlig tredreper
Vanlig tredreper
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cossus cossus
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: vanlig tredreper, løvtredreper
Hører til: tredrepere,
sommerfugler
Habitat: løvskog og hager
Utbredelse: Palearktis

Løvtredreper eller vanlig tredreper (Cossus cossus) er en sommerfugl som tilhører familien tredrepere (Cossidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En stor (vingespenn 59 – 90 mm, hunnen større enn hannen) og meget kraftig, grå sommerfugl. Antennene er enkelt kamformede, hvert ledd er formet som en plate. Ospetredreperen (Lamellocossus terebra) ligner mye men har dobbelt kamformede antenner, den er dessuten litt spinklere. Vingene er mørkgrå med tallrike korte, svarte tverrstreker. Den opptil 10 cm lange larven er litt avflatet, mørkrosa med svart hodekapsel med svært kraftige kjever. Den har spredte, lyse børster og utskiller en karakteristisk, stikkende, eddikaktig lukt fra kjertler på munndelene.

Larven

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene borer i løvtrær. De ser ut til å foretrekke skadede trær og i noen tilfeller kan de svekke trærne så sterkt at de dør, derav navnet. Larven bruker to til fem år på utviklingen før den kryper ut på ettersommeren og begir seg på vandring på leting etter en egnet overvintringsplass. De aller fleste funn av denne arten er av slike larver, som vekker oppsikt på grunn av størrelsen. De voksne sommerfuglene ser man sjelden. Når den har funnet et egnet sted, graver larven seg ned og spinner seg inn i en kokong i jord eller mellom vedrester. Den overvintrer før den som forvandler seg til en puppe. De voksne sommerfuglene flyr om natten i juni – august. De tar ikke næring til seg, men lever på oljeaktige fettstoffer de har lagret fra larvetiden. De kommer av og til til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Løvtredreper er utbredt i Nord-Afrika, over hele Europa og i det nordlige Asia like øst til Kina og Japan. I Norge er den nokså vanlig sør for Dovrefjell, og det er funn nord til Steigen i Nordland.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Lepidoptera.no - Sommerfugler i Norge, løvtredreper: [1]
  • Nettsiden Norges sommerfugler, løvtredreper: [2]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [3]
  • Cossus cossus på UK moths: [4]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]