Osperingfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Vanlig ringfly»)
Osperingfly
Nomenklatur
Ipimorpha subtusa
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Populærnavn
osperingfly[1]
(vanlig ringfly)
Hører til
Hadeninae, nattfly,
sommerfugler
Økologi
Habitat: Skog
Utbredelse: den palearktiske sone

Osperingfly (Ipimorpha subtusa) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er vanlig på Sørlandet og Østlandet i Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 28 – 34 mm), kraftig, gråaktig nattfly. Den ligner på sigdringfly (Ipimorpha retusa), men forvingens ytterkant er mye mindre innbuktet enn hos denne. Forvingen er grå, gjerne med et brunlig eller olivengrønt skjær. Ytterkanten er vsakt innbuktet bak spissen. Vingen har tre lyse tverrbånd, det innerste ganske nær roten. de to innerste tverrbåndene har hvite buer på yttersiden. Nyre- og ringmerkene er lyskantede og tydelige. Bakvingen er grå, lysere mot roten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i skog og skogkanter med osp (Populus tremula), som er larvenes næringsplante. De lever på skuddspissene, som de spinner sammen, i mai – juni. Arten overvintrer som egg. De voksne sommerfuglene flyr i juli – september.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Osperingfly finnes i Europa, og videre østover til Japan. I Norge er den vanlig på Sørlandet og Østlandet (unntatt den nordligste delen), på Vestlandet er den sjelden, men forekommer nord til Bergens-området.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 24. juli 2020. Besøkt 24. juli 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]