Vanlig jordløper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vanlig jordløper
Foto: Soebe
Vitenskapelig(e)
navn
:
Carabus nemoralis
Müller, O.F., 1764
Norsk(e) navn: vanlig jordløper[1]
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Løpebiller
Slekt: Carabus
Habitat: på land
Utbredelse: Europa, Asia, Midtøsten, Nord-Amerika
finnes i Norge
Underarter:
  • nemoralis
  • prasinotinctus
Fullt utvokst larve
Hann
Hunn

Vanlig jordløper (Carabus nemoralis) er en av billene i delgruppen (underfamilien) jordløpere i familiegruppen løpebiller. Systematikken følger Carabidae of the World.[2] Vanlig jordløper er trolig den vanligste norske løpebillen og er ikke sjelden, den finnes på mange ulike levesteder.[1]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Vanlig jordløper finnes i nesten hele Europa, men er noe sjeldnere helt i sør. Den er utbredt østover i Midtøsten, Asia og i Nord-Amerika. Finnes i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Vanlig jordløper er mørk, svart, men ofte med et bronsefarget utseende og er mellom 22-26 millimeter lang. Slekten Carabus er slekten med de «ekte jordløperne». Beina er lange løpebein, kroppen er elegant bygd. Dekkvingene har lett metallglans og er vanligvis svakt blå-fiolett langs ytterkanten. De er uten lengderibber, men har tre rader med små groper. Antennens tredje og fjerde ledd med en lang børste/børster i spissen, mens leddene ellers er bare (nakne) og helt uten fine korte hår. (Krever forstørrelse for å se).

Den kan ligne fiolett jordløper, men kan skilles på at vanlig jordløper er mindre (kortere) og bredere, og at dekkvingene har lett metallglans og tydelige lengderekker av punktgroper. Det finnes også mange andre, store arter i slekten Carabus.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Vanlig jordløper er trolig den vanligste norske arten i slekten Carabus. Den kan finnes på mange ulike leveområder (habitat), ofte i parker, villahager og på dyrket mark. De lever som predator på mindre dyr, blant annet insekter og snegler som ellers kunne gjort skade i åkre og hager. De ser ut til å spise mange snegler og kan kanskje være en viktig naturlig fiende for skadearten brunskogsnegl (Arion lusitanicus). De overvintrer som voksen (imago), nedgravd i et hulrom under en stein eller en rot.

Larvene er mørke og opptil 30 mm lange. De lever som predatorer, skjult i øverste laget av jorden.

Den tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 29. august 2020. Besøkt 29. august 2020. 
  2. ^ Carabidae of the World Arkivert 16. desember 2008 hos Wayback Machine. søkedato: desember 2008

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]