Vanlig hermelinmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Båndhermelinmåler
Vanlig hermelinmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lomographa temerata
(Denis & Schiffermullerr, 1775)
Norsk(e) navn: båndhermelinmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Egentlige målere
Slekt: Lomographa
Habitat: skog, hager og parker
Utbredelse: Europa

Båndhermelinmåler (Lomographa temerata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). I Norge finnes den på Østlandet og Sørlandet

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 22 – 26 mm), slank, hvit måler. Vingene har spredte, mørke skjell. Forvingen har en liten, svart flekk nær midten og to mer eller mindre tydelige, brede, grå tverrbånd. Det innerste tverrbåndet er ved den svarte flekken og er vanligvis bare tydelig i vingens bakerste del. Det ytterste tverrbåndet er nær ytterkanten og er oftest tydelig fra fremkant til bakkant. Midt på vingens ytterkant er det en mørk flekk av varierende størrelse, noen ganger er nesten hele ytterkanten mørk. Bakvingen er hvit med to brede, lysgrå tverrbånd, ofte er bare det innerste av disse synlig.

Larven er matt grønn, glatt med en rekke av rødlige flekker langs ryggen. Hodekapselen har to trekantede, svartkantede, røde flekker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Vanlig hermelinmåler lever i løvskog, hager og parker og andre områder med busker av næringsplantene. Larvene lever på hagtorn (Crataegus), slåpetorn (Prunus spinosus), kirsebær (Prunus cerasi) og trolig også andre busker. De voksne målerne flyr om natten i mai – juni.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Europa. I Norge er den funnet langs kysten av Østlandet og Sørlandet vestover til Vest-Agder.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]