Vandreblomst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vandreblomst
Vandreblomst
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lantana camara
L.
Norsk(e) navn: vandreblomst
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Gruppe: blomsterplanter
Gruppe: egentlige tofrøbladete planter
Orden: leppeblomstordenen
Familie: jernurtfamilien
Tribus: Lantaneae
Slekt: Lantana
Habitat:
Utbredelse: Mellom- og Sør-Amerika, forvillet andre steder

Vandreblomst (Lantana camara) er en liten busk i jernurtfamilien.

Den blir 2–5 m høy og dufter. Vekstformen varierer fra ganske opprett til krypende, og av og til kan den klatre på andre busker. Bladene er ovale, 2–12 cm lange og 2–6 cm brede med ru overflate og gulgrønn eller grønn farge. Blomstene sitter i flate blomsterstander med de eldste blomstene ytterst og nye knopper innerst. Frukten er et lite, svart bær.

Vandreblomst er blitt dyrket i over 300 år, og det finnes hundrevis av kultivarer og hybrider. Noen har torner, mens andre mangler dem. Bladstørrelse, vekstform, kromosomtall og giftighet varierer. Blomstene kan være hvite, gule, rosa eller tofarget oransje og skarlagen.

Arten hører hjemme i Mellom- og Sør-Amerika, men den opprinnelige utbredelsen er ikke nøyaktig kjent. Den dyrkes som hageplante i alle tropiske og subtropiske strøk. I Norge brukes den som stueplante, eller dyrkes i potter som står ute om sommeren.

Frøene spres med fugler, og vandreblomst forvilles lett. Den opptrer som en invaderende art i de fleste varme strøk. Arten danner ugjennomtrengelig kratt i åpent landskap, men klarer seg ikke i mørk skog. Bladene inneholder giftige alkaloider, og drøvtyggere beiter ikke på arten. Flere insektarter kan derimot brukes til å bekjempe planten. Vandreblomst er tatt med i Verdens naturvernunions liste over de 100 mest skadelige invaderende artene i verden.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]