Hopp til innhold

Valley Forge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rekonstruksjon av en hytte som soldater ville ha levd i ved Valley Forge.
Minnesmerke for uavhengighetskrigen ved Valley Forge.
Statue av Anthony Wayne ved Valley Forge.

Valley Forge var stedet hvor leiren til den amerikanske kontinentale armé overvintret 177778 i den amerikanske uavhengighetskrigen. Dette var en tid med stor lidelse for George Washingtons hær, men det var også en tid med trening og fornyelse.

Stedet er nå en amerikansk National Historical Park. 4. juli 1976 ble området rundt Valley Forge gjort om til Valley Forge National Historical Park. Parken har et nylig renovert turistsenter som har flere utstillinger.

Etter en hard marsj fra Whitemarsh gjennom Gulph Mills, ankom Washingtons styrker høydene ved Valley Forge den 19. desember 1777. Hæren var preget av nederlagene ved Brandywine og Germantown.

Britene hadde okkupert opprørshovedstaden Philadelphia rundt 32 km unna. Den amerikanske hæren var svak, dårlig utstyrt og preget av sykdom. Det er anslått at 2500 menn (av totalt 10 000) døde i løpet av vinteren.

Vinteren 1777–78 var ikke spesielt kald. Historikeren Edward Lengel hevder i General George Washington: A Military Life (2005) at den milde vinteren ironisk nok gjorde forholdene verre for hæren. På grunn av at det regnet så ofte og bakken ikke frøs, var de lokale veiene gjørmete og ofte ufremkommelige, noe som gjorde det svært vanskelig å få forsyningsvognene frem til leiren. Hovedgrunnen for hærens lidelser derimot, var ikke været, men de dårlige resultatene til hærens forsyningsoffiserer.

Dette ble bedre etter at Washington utnevnte Nathanael Greene som forsyningsgeneral. Et annet problem var lokal likegyldighet ovenfor hæren. Mange lokale bønder valgte å selge sine ferskvarer til britene i Philadelphia som betalte kontant.

Den kontinentale armé brukte tiden i Valley Forge til reorganisering og for hardt tiltrengt trening. Treningen var ledet av den prøyssiske militærteoretikeren Friedrich Wilhelm von Steuben, som ankom 27. februar.

Hæren forlot Valley Forge den 19. juni 1778.