Valles Marineris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den mest kjente kløften på Jorda er sannsynligvis Grand Canyon i USA, og den er ca. 446 kilometer lang. Tenk deg så en kløft på naboplaneten vår, Mars, som er 8,79 ganger så lang. Det er nemlig Valles Marineris. Den er hele 4000 kilometer lang! Den er faktisk like lang som landet USA er i bredden.

Valles Marineris (latin for Marinerdalen) ble navngitt etter romsonden Mariner 9 som oppdaget dalen i 1971. Dalen er en enorm riftdal som til dels kan sammenlignes med riftdalen i Afrika i opprinnelse og størrelse. I tillegg er dalen på Mars pyntet på av katastrofeflommer og ras. Valles Marineris er 4 000 km lang og opp til 7 km dyp. Bredden er opp til 200 km

Juvet går fra Noctis Labyrinthus-området i vest til det kaotiske terrenget i øst. De fleste forskerne er enige om at Valles Marineris er en stor tektonisk «sprekk» i skorpen på Mars. Dalen ble dannet mens planeten kjølte seg ned, påvirket av hevingen av skorpen i Tharsis-området i vest og senere utvidet av erosjonsprosesser. Nær de østlige utkantene er det enkelte kanaler som ser ut til å ha blitt dannet av vann.