Valhalla Memorial Park Cemetery

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Valhalla Memorial Park Cemetery
LandUSAs flagg USA
Grunnlagt1923
Postnummer91606
Nettsidewww.dignitymemorial.com/funeral-homes/north-hollywood-ca/pierce-brothers-valhalla/4786
Kart
Valhalla Memorial Park Cemetery
34°11′25″N 118°21′39″V

Portalen

Valhalla Memorial Park Cemetery er en kirkegård ved Victory Boulevard i North Hollywood, California, oppkalt etter Odins palass, stedet for norrøne falne helter.

Kirkegården har en egen avdeling kalt Portal of the Folded Wings Shrine to Aviation som er det siste hvilested for en rekke flypionérer — barnstormere, våghalser og andre luftfartspionerer. Det har et minnesmerke over Amelia Earhart og andre til ære for deres prestasjoner.

Gravplassen har en inngangsportal med fargerike kvinnefigurer som strekker armene opp mot himmelen.

Grunnleggelsen[rediger | rediger kilde]

Valhalla ble grunnlagt i 1923 av to lokale finansmenn, John R. Osborne og C. C. Fitzpatrick. Inngangsportalen ble tegnet av arkitekt Kenneth McDonald Jr., og utført av skulptøren Federico A. Giorgi for 140 000 dollar. Giorgi hadde tidligere bygget ti meter høye elefantstatuer og løver til den episke filmen Intolerance i 1917.

Rotunden ble innviet 1. mars 1925 med en konsert av den engelske alten Maude Elliott. Tilhørerne satt på tepper rundt på gressplenen mellom de tre bassengene og flate markører av framtidige graver. Stedet ble en turistattraksjon, og ble brukt til flere konserter, som også ble kringkastet over radiostasjonen KELW, eiet av Earl L. White. Bare fem måneder etter innvielsen ble Osborne og Fitzpatrick arrestert og dømt for svindel. De hadde solgt de samme gravplassene opptil 16 ganger — med en gevinst på 3 til 4 millioner dollar ifølge Los Angeles Times. De ble bøtelagt med 12 000 dollar hver og dømt til ti års fengsel, men sonet mindre enn tre år av dommen.

Statlig kontroll[rediger | rediger kilde]

Fontenen på Valhalla Memorial Park

Etter rettssaken ble kirkegården tatt over av staten California. I 1950 kjøpte brødrene Pierce det 250 mål store området. I løpet av to år hadde de stengt rotunden for biltrafikk og flyttet inngangen fra Valhalla Drive i Burbank til Victoria and Cahuenga Boulevard i North Hollywood. Ved den nye inngangen anla de et toetasjes kontorbygg og et likhus.

17. desember 1953 — på 50-årsdagen for Orville og Wilbur Wright's andre 12 meter lange flukt med Wright Flyer ved Kitty Hawk (Nord-Carolina) — ble rotunden innviet som Portal of The Folded Wings for deres innsats for luftfarten.[1] Under seremonien ble de kremerte restene av Walter Richard Brookins gravlagt der. Brookins var den første som fløy en strekning på ti kilometer. Han var Brødren Wrights' første sivile elev.

Da skulptøren Giorgi døde i 1963 ble han gravlagt rett utenfor rotunden, i nærheten av sitt mesterverk.

Jordskjelv[rediger | rediger kilde]

Den kubeformede bygningen ble sterkt skadet av jordskjelv i 1994, men ble restaurert og gjeninnviet i 1996. To år senere ble det innført i National Register of Historic Places.

Berømte gravlagte[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]