Valerij Poljakov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Valerij Poljakov
Valery Polyakov.jpg
Født27. april 1942 (75 år)
Tula
Utdannet ved Første medisinske universitet i Moskva oppkalt etter I.M. Sétsjenov (–1965)
Beskjeftigelse Lege, romfarer
NasjonalitetRussland, Sovjetunionen
Språkrussisk
Utmerkelser
10 oppføringer
Offiser av Æreslegionen, Leninordenen, Helt av Sovjetunionen, Fyrsten av Asturias' pris for internasjonalt samarbeid, flyger-kosmonaut av Sovjetunionen, Helt av Den russiske føderasjon, Medaljen for fortjeneste i utforsking av verdensrommet, Gullstjernen, Gullstjernen, Parasat-ordenen

Valerij Vladimirovitsj Poljakov (russisk: Вале́рий Влади́мирович Поляко́в; født 27. april 1942 i Tula oblast, Sovjetunionen) er en russisk, tidligere kosmonaut.

Poljakov innehar rekorden for den lengste romferden i menneskehetens historie, idet han bodde ombord på romstasjonen Mir i mer enn 14 sammenhengende måneder (437 dager og 18 timer) i løpet av én enkelt romferd.

Poljakov ble valgt ut som kosmonaut i 1972, og han gjennomførte sin aller første flytur i verdensrommet ombord på Soyuz TM-6 i 1988. Han vendte tilbake til Jorden 240 dager senere ombord i TM-7. Poljakovs andre romferd varte fra 8. januar 1994 til 22. mars 1995, til sammen 437 dager, og dermed var verdensrekorden for den lengste bemannede romferden i historien et faktum.

Hans opprinnelige navn var Valerij Ivanovitsj Korsjunov. Etter å ha blitt adoptert av sin stefar i 1957, skiftet han navn. Poljakov ble uteksaminert fra videregående skole i 1959. Deretter begynte han ved Moskvas medisinske institutt, og ble uteksaminert derfra med en doktorgrad.

Poljakov er assisterende direktør i Direktoratet for folkehelse i Moskva. Han er gift og har ett barn. I 1999 ble Poljakov tildelt den spanske utmerkelsen Fyrsten av Asturias' pris for internasjonalt samarbeid sammen med Pedro Duque, John Glenn og Chiaki Mukai som også er astronauter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]