Valentin Parnakh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Valentin Parnakh
Født27. juli 1891Rediger på Wikidata
Taganrog
Død29. jan. 1951[1]Rediger på Wikidata (59 år)
Moskva
BeskjeftigelseLyriker, oversetter, jazzmusiker, koreograf, danser Rediger på Wikidata
Utdannet vedChekhov Gymnasium
EktefelleEkaterina Robertovna Klasson
SøskenSophia Parnok
NasjonalitetDet russiske keiserdømmet
Sovjetunionen
GravlagtNovodevitsjijkirkegården

Huset hvor Valentin Parnakh ble født i Taganrog.

Valentin Jakovlevitsj Parnakh (russisk: Валентин Яковлевич Парнах, født 26. juli 1891 i Taganrog, død 29. januar 1951 i Moskva) var en russisk dikter, oversetter, historiker, musikant, danser, men først og fremst er han kjent som grunnleggeren av russisk jazz.

Barndom og ungdom[rediger | rediger kilde]

Valentin Parnakh var bror til dikteren Sofia Parnok og tvillingbror til forfatterinnen Elizaveta Tarakhovskaja. I 1913 reiste Parnokh gjennom Italia, Midtøsten, var en stund i Palestina og i samme året kom han tilbake til St. Petersburg. Der kom han inn på universitet, hvor han studerte romanske språk, musikk og teaterkunst. I 1916 flyttet han til Paris og bodde der i seks år. Han var student på Sorbonne-universitetet og ble valgt til president i et dikterforbund i Paris.

Jazz i Sovjetunionen[rediger | rediger kilde]

I 1922, fascinert av svart jazzmusikk i Paris, kom han tilbake til Russland og grunnla Første eksentriske orkester i den russiske sosialistiske føderative sovjetrepublikk – Valentin Parnakhs jazzorkester. Den første konserten ble holdt 1. oktober 1922 i Moskva. Jazzorkesteret med New Orleans-stil gjorde inntrykk på russiske avantgardkunstnere, og Parnakhs nøt stor popularitet. Fra Paris brakte han saksofoner, tamtam-trommer, sordiner og trompeter. Parnakh var også kreativ leder for musikk og dans i Mejerkhold-teateret, der orkesteret hans spilte samtidens slagere.

Parnakh publiserte mange artikler om musikkultur i Vesten og var den første som reklamerte for Charlie Chaplins dramatiske skuespill. I 1925 var utgitt hans diktbok ”Innledning i dans”.

Begeistringen gikk over etter hvert som han forsto at livet i det sovjetiske samfunnet var helt annerledes enn i Paris. I oktober 1925 reiste han tilbake til Paris og ble der til 1931. Han publiserte mange artikler om teater og dans i russiske innvandreraviser og franske medier, og oversatte spansk litteratur.

Han kom tilbake til Sovjet i 1931 og arbeidet som oversetter i avdelingen for utenlandsk litteratur i forfatterforeningen. Han fortsatte å oversette spansk litteratur, blant annet Federico García Lorca. I løpet av andre verdenskrig ble Parnakh i likhet med mange andre medlemmer av forfatterforeniningen, evakuert til Khistopol og hadde ikke midler til livets opphold. Han døde i sin leilighet i Moskva 29. januar 1951 og ble begravd på Novodevitsji gravlund.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ International Music Score Library Project, IMSLP-identifikator Category:Parnakh,_Valentin, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]