Valenki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Russiske valenki, varme støvler av filt med eller uten kalosjer (gummisko).
Tysk og russisk soldat etter kampene om Stalingrad under andre verdenskrig i 1943. Russeren til høyre har varme valenki på føttene, den tyske krigsfangen improvisert fottøy som minner om lapti, tradsjonelle russiske bastsko.
Lotte i Lotta Svärd, en frivillig paramilitær hjelpeorganisasjon i Finland, speider etter sovjetiske fly under vinterkrigen i 1940. I tillegg til en kraftig pelsfrakk har hun filtstøvler på føttene.

Valenki (på russisk валенки, «tovestøvler», i entall valenok) er tradisjonelle russiske vinterstøvler laget av filt. Varme sko, støvler og støvlefôr av filt kan også kalles kartanka (kartank i entall) på russenorsk og tovet ullfot, labber og annet på norsk.

Valenki[rediger | rediger kilde]

Valenki og annet tovet fottøy til salgs under Kosma Prutkov-festivalen i Solvytsjegodsk i 2009

Støvlene er tovet fullstendig av ull og mangler såler, men er slitesterke. De gir god isolasjon mot vintertemperaturer ned mot førti kuldegrader. Støvlene er ikke vanntette, og brukes ofte med kalosjer (gummisko) utendørs. De bæres av både gamle og unge, kvinner og menn, ute og inne.

Det er stor produksjon av valenki i Russland. Det er også flere små valenki-museer, blant annet i den vesle byen Mysjkin.

Kartanka[rediger | rediger kilde]

Kartanka toves av saueull og brukes med overtrekkssko eller fotposer.[1] Kartanka brukes også som filttøfler inne i skaller, samisk fottøy av reinsdyrskinn. Tradisjonelt ble skaller isteden isolert med sennegress.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]