Valenki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Russiske valenki, varme støvler av filt med eller uten kalosjer (gummisko).

Valenki (på russisk валенки, «tovestøvler», i entall valenok) er tradisjonelle russiske vinterstøvler laget av filt. Varme sko, støvler og støvlefôr av filt kan også kalles katanker[1] (eventuelt i flertallsformen katanka[2]), kartanker[3] (eventuelt kartanka[4], i entall kartank) på russenorsk og i dialekter i Finnmark og tovet ullfot, labber og annet på norsk.

Valenki og katanka[rediger | rediger kilde]

Valenki og annet tovet fottøy til salgs under Kosma Prutkov-festivalen i Solvytsjegodsk i 2009
Tysk og russisk soldat etter kampene om Stalingrad under andre verdenskrig i 1943. Russeren til høyre har varme valenki på føttene, den tyske krigsfangen improvisert fottøy som minner om lapti, tradsjonelle russiske bastsko.
Lotte i Lotta Svärd, en frivillig paramilitær hjelpeorganisasjon i Finland, speider etter sovjetiske fly under vinterkrigen i 1940. I tillegg til en kraftig pelsfrakk har hun filtstøvler på føttene.

Støvlene er tovet fullstendig av ull og mangler såler, men er slitesterke. De gir god isolasjon mot vintertemperaturer ned mot førti kuldegrader. Støvlene er ikke vanntette, og brukes ofte med kalosjer (gummisko) utendørs. De bæres av både gamle og unge, kvinner og menn, ute og inne.

Det er stor produksjon av valenki i Russland. Det er også flere små valenki-museer, blant annet i den vesle byen Mysjkin. I Finnmark brukes katanker når det er kaldt, og disse kjøpes vanligvis i Russland.[5]

Kartanka toves av saueull og brukes med overtrekkssko eller fotposer.[6] Kartanka brukes også som filttøfler inne i skaller, samisk fottøy av reinsdyrskinn som tradisjonelt isteden ble isolert med sennegress.

Andre definerer katanker som «en stivere utgave av dosso, en tovet ullfiltsokk som brukes i skaller.»[5] Betegnelsene har kommet inn i norske dialekter i nord gjennom kontakten med nabofolk: Også i russisk kan filtstøvlene valenki kalles katanki.[5] Dosso kommer av ordet tosso som på finsk og kvensk kan brukes om «tøffel, sko».[5]

Se også[rediger | rediger kilde]

Andre russiske vinterplagg:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Søkeordet «katanker» i digitalmuseum.no
  2. ^ Søkeordet «katanka» i digitaltmuseum.no
  3. ^ Søkeordet «kartanker» i digitaltmuseum.no
  4. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 16. april 2016. Besøkt 6. juli 2012. 
  5. ^ a b c d Dialektordene katanker og dosso forklart i NRKs Språkteigen 09. juli 2017
  6. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 16. april 2016. Besøkt 6. juli 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]