Vakttårnets Bibelskole Gilead

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Vakttårnets Bibelskole Gilead, som ofte bare kalles Gileadskolen eller Gilead, er det offisielle navnet på en skole som drives av Jehovas vitner og som er den fremste skolen på Vakttårnets undervisningssenter. Skolen er først og fremst kjent for opplæring av misjonærer. I dag sorterer imidlertid også andre former for undervisning under Vakttårnets Bibelskole Gilead.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I 1942, mens krigen var på sitt høyeste, foreslo selskapet Vakttårnets president, Nathan Homer Knorr, at skolen skulle opprettes med tanke på å effektivisere evangeliseringsarbeidet over hele verden. Den første klassen begynte 1. februar 1943[1], og fem måneder senere begynte de som hadde gjennomgått opplæringen å forkynne i fremmede land, deriblant Cuba. I 1956 utførte personer som hadde gått på skolen sitt arbeid i omkring hundre forskjellige land. Over 120 klasser har gått igjennom skolen siden 1943.

Undervisning[rediger | rediger kilde]

To klasser uteksamineres hvert år. I dag er det hovedsakelig ektepar som gjennomgår skolen og som har vært med i heltidsforkynnelsen i flere år. De blir sendt til forskjellige deler av verden.

Bibelen utgjør hoveddelen av undervisningen. De vil også få opplæring i å møte de utfordringene det fører med seg å forkynne utenlands og for fremmede kulturer.

Tjenesteopplæringsskolen er en skole som ble opprettet i 1987. Den holdes for ugifte eldste og menighetstjenere. De kan bli sendt til steder med spesielle behov etter å ha gjennomgått denne opplæringen. For eksempel kan det være snakk om små menigheter eller menigheter med få eldste eller menighetstjenere, eller menigheter med store distrikter hvor forkynnelsesarbeidet foregår bare i begrenset utstrekning. Noen av dem kan også begynne å tjene i den menigheten de kommer fra. De gjennomgår en opplæring hvor mange lærespørsmål blir tatt opp, ikke minst hvordan problemer i menighetene skal behandles, og andre administrative og organisasjonsmessige spørsmål[2][3].

Opplæring for reisende tilsynsmenn og personer som tilhører avdelingskontorene finner også sted ved skolen. Reisende tilsynsmenn får på disse kursene opplæring i alle deler av sin tjeneste. Det gjelder blant annet deres oppgaver med å holde taler på møter og stevner, og hvordan de kan samarbeide effektivt med avdelingskontorene. Også deres koner gjennomgår noe av programmet sammen med sine ektemenn[4].

Den 8. mars 2014 var omkring 11 548 samlet til avslutningshøytideligheten for den 136. klassen ved Vakttårnets bibelskole Gilead på Jehovas vitners undervisningssenter i Patterson i staten New York, og de andre fikk med seg programmet via videooverføring på forskjellige steder i Canada og USA og på Jamaica og Puerto Rico[5].

Referanser[rediger | rediger kilde]