V-type-asteroide

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

V-type-asteroider eller vestoider er asteroider med like spektrum som 4 Vesta, den langt største asteroiden i klassen og som er opphavet til navnet.

En stor del av asteroidene har baneelement like som de til Vesta, enten nære nok til å være en del av Vesta-familien, eller med like eksentrisiteter og inklinasjoner, men med en store halvakse mellom ca. 2,18 AE og Kirkwoodgapet ved 2,50 AE. Dette hinter til at de fleste av dem eller alle har sitt opphav som biter av Vesta sin overflate, kanskje blåste av som følge av et eneste kjempekraftig nedslag en viss tid i historien. Det enorme nedslagskrateret på Vestas sørlige halvkule er hovedkandidat for nedslagsplass.

V-typene er moderat lyse og lignende den mer vanlige S-typen, som består av steinjernasteroider og ordinære kondritter. Den relativt sjeldne V-typen inneholder mer pyroksen enn S-typen.

Spekteret til V-typen har et kraftig absorpsjonstrekk opp mot 0,75 μm , et rundt 1 μm og er veldig rød ned mot 0,7 μm. I de synlige bølgelengdene er spektrumet til V-typene, inkludert Vesta selv, like spektrumene til basalte akondritt HED-meteoritter.

En J-type har blitt foreslått for asteroider med et særlig kraftig 1 μm absorpsjonstrekk likt det av diogenittmeteoritter. Disse kommer sannsynligvis fra dypere deler av Vestas jordskorpen.

Fordeling[rediger | rediger kilde]

De aller fleste av V-type-asteroidene er medlemmer av Vesta-familien sammen med Vesta selv. Det er noen marskryssere som 9969 Braille, og noen jordnære objekt som 3908 Nyx.

Det er også en spredd gruppe av objekt i nærheten av Vesta-familien, men som ikke er en del av den. Disse inkluderer: