Vítězslava Kaprálová

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vítězslava Kaprálová
Kapralova1935.jpg
Født24. januar 1915
Brno
Død16. juni 1940 (25 år)
Montpellier
GravlagtÚstřední hřbitov (Brno)
Ektefelle Jiří Mucha
Far Václav Kaprál
Beskjeftigelse Dirigent, komponist
NasjonalitetTsjekkia

Vítězslava Kaprálová i midten, Bohuslav Martinů til høyre.
Vítězslava Kaprálová og Jiří Mucha

Vítězslava Kaprálová (født 24. januar 1915 i Brno; død 16. juni 1940 i Montpellier) var en tsjekkisk komponist.

Liv[rediger | rediger kilde]

Kaprálová var datter av sangeren Vitezslava Uhlirova og komponisten Václav Kaprál. Fra 1930 til 1935 studerte hun i Brno: komposisjon med Vilém Petrželka og direksjon med Zdeněk Chalabala. Hun fortsatte utdannelsen ved konservatoriet i Praha med Vítězslav Novák som komposisjonslærer og Václav Talich i direksjon. I 1937 reiste hun til Paris for å studere ved École Normale de Musique og var elev av Bohuslav Martinů, Charles Munch og Nadia Boulanger. Martinů ble dypt betatt av henne og skrev noen av sine fineste verker i en emosjonelt opprørt tilstand i spenningsfeltet mellom Kaprálová og sin kone.[1]

Etter okkupasjonen av Tsjekkoslovakia i 1939 bestemte Kaprálová seg for å bli i Paris. Hun giftet seg med forfatteren Jiří Mucha i 1940. Tre måneder senere ble hun evakuert til Montpellier der hun snart døde av tuberkulose eller peritonitt. Hun ble gravlagt på gravlunden Saint-Lazare. Asken hennes ble flyttet til Brno i 1949 og er bisatt der.

Verk[rediger | rediger kilde]

Til tross for sitt korte liv rakk Kaprálová å skrive omtrent femti verk, lieder, musikk for piano solo, en strykekvartett, en blåsertrio, musikk for cello, musikk for fiolin og piano, en kantate, to pioanokonserter, to orkestersuiter, en sinfonietta og en concertino for klarinett, fiolin og orkester.

I sin egen levetid ble Kaprálovás musikk gjort kjent av komponisten Bohuslav Martinů, dirigenten Rafael Kubelík og pianisten Rudolf Firkušný, men etter andre verdenskrig falt hun i glemsel. Først i 1990-årene har komposisjonene hennes igjen blitt oppført. Dersom Kaprálová hadde fått leve, kunne hun meget vel ha blitt en av de fremste kvinnelige komponistene i Europa på 1900-tallet.[2]

Diskografi i utvalg[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hartl, Karla og Erik Entwistle, red. The Kaprálová Companion. Lanham, MD: Lexington Books, 2011.
  • Hartog, Howard, red. European Music in the Twentieth Century. Penguin Books, 1961.
  • Mucha, Jiří. Mucha, Jiri. Au seuil de la nuit. Oversatt av Françoise og Karel Tabery. Editions de L'Aube, 1991.
  • Sadie, Stanley og Rhian Samuel, red. The Norton/Grove Dictionary of Women Composers. New York and London: W.W.Norton and Company, 1994.
  • Sayer, Derek. The Coasts of Bohemia. Princeton University Press, 1998.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]