Vík í Mýrdal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Kart som viser hvor Vík ligger på Island.

Vík er en landsby sør på Island, rundt 180 km fra Reykjavík og det bor rundt 300 innbyggere i landsbyen.

Stedet er et viktig service-senter for innbyggerne og turister rundt isbreen Mýrdalsjökull.

Et bemerkelsesverdig landskapstrekk er den flotte svarte stranden, med steinsøylene som blir kalt Reynisdrangar. Disse søylene består av svart basalt, og har blitt formet av havet. Et folkeeventyr beskriver at disse søylene er troll som ble overrasket ute ved daggry. Sjøen rundt dem er voldsom og stormfull, så det er ikke overraskende at det på stranden finnes et monument over sjømenn som forulykket i farvannet. Det amerikanske tidsskriftet Islands Magazine kåret i 1991 stranden til en av de ti vakreste strender på kloden.

Vík í Mýrdal sett fra stranden.

Det nærliggende fjellet, Reynisfjall er svært kjent i ornitologiske miljø. Mange fuglearter kan observeres her i løpet av sommeren, spesielt lundefugl. Disse kan også sees på halvøya Dyrhólaey noen kilometer unna.

Landsbyen har også et annet kjennetegn, som kan være til ulempe for besøkende. Risikoen for en regnværsdag her er den største på hele Island.

I nærheten av Vík ble det i 1964 og 1965 skutt opp totalt fire franske rakettsonder, av typen «Dragon», fra en flyttbar oppskytningsplattform. Disse sondene skulle studere Van Allen-beltene.

Vík er også åstedet for det oppdiktede Hanso Foundation sitt Vik Institute, fra TV-serien Lost.

Faren fra Katla[rediger | rediger kilde]

Kirken ligger på et høydedrag, og er trolig det eneste stedet i landsbyen der man er sikret mot flom dersom Katla får et utbrudd. I bakgrunnen kan man også skimte den svarte stranden og Reynisdrangar-steinsøylene.

Vík ligger nedstrøms fra Mýrdalsjökull, som selv ligger på toppen av vulkanen Katla. Vulkanen er ikke bare aktiv, men den er også godt på overtid når det gjelder utbrudd. De lokale innbyggerne frykter at et slikt utbrudd kan utløse en enorm flom fra isbreen, som kan være stor nok til å utslette hele landsbyen. Kirken i Vík, som ligger oppe på et høydedrag, er den eneste bygningen det forventes kan overleve en slik flom. Derfor øver beboerne periodisk på å evakuere til kirken, ved første tegn på utbrudd.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]