Vårmarihandslekta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vårmarihandslekta
Vårmarihand, eneste norske art
Nomenklatur
Orchis
Tourn. ex L., Sp. Pl.: 943: (1753)
Populærnavn
vårmarihandslekta
Hører til
orkidefamilien,
enfrøbladete planter,
blomsterplanter
Økologi
Antall arter: mellom 26 og 50
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: tempererte og subarktiske områder i Eurasia, Nord-Afrika
Inndelt i

Vårmarihandslekta (Orchis) er en slekt i orkidéfamilien (Orchidaceae) med bare én art i Norge, men det er en stor slekt internasjonalt. Vårmarihandplantene har gjerne et antall blader i rosett fra basis, én stengel med en tett blomsterstand i toppen bestående av mange små, rosa til purpurfargete blomster med mørkere flekker og tegninger. Blomstringen starter med de nederste blomstene og fortsetter så å springe ut langsomt oppover, unntatt apeorkideen som starter på toppen.

Opprinnelig besto Orchis av mer enn 1300 arter, men den er blitt delt opp i flere nye slekter, for eksempel marihandslekta (Dactylorhiza) som har røtter som ser ut som lange fingre i en hånd. Narrmarihand er flyttet til slekta Anacamptis.

Navn[rediger | rediger kilde]

Slekta har sitt navn etter gresk ὄρχις orchis som betyr «testikkel», og henspiller på de to runde, underjordiske knollene. Mange orkideer på våre breddegrader samler opplagsnæring i rotknollene og dette fører til at en vårmarihandplante (f.eks.) har to rotknoller: Den rotknollen som bygges opp gjennom inneværende sommer og rotknollen fra forrige sesong som ble brukt til å gi sesongens plante næring til årets vekst. Den nye knollen er lys og frisk og ble i folketro forbundet med jomfru Marias hånd, fjorårets knoll er svart og innskrumpa og ble forbundet med Fandens hånd.

Pollinering[rediger | rediger kilde]

Vårmarihandplantene produserer ikke nektar selv om de har nektarspore. De baserer seg på å lure til seg insekter som tolker fargesignalet blomstene innebærer som et signal om belønning (dvs. nektar). Denne strategien – narrepollinering ("deceptive pollination") – er svært utbredt i orkidefamilien; anslag på en tredel av artene er vanlig.[1]

Taksonomi[rediger | rediger kilde]

Artsavgrensing i vårmarihandslekta er problematisk å avgrense monofyletisk og enkelte taksa som oppfattes som arter av noen forskere oppfattes av andre som underarter, f.eks. underartene av vårmarihand. I tillegg kan de aller fleste artene hybridisere med andre arter og i noen tilfelle også med arter fra andre orkideslekter, for eksempel Ophrys og Serapias.

Medlemmene i slekten Orchis omfattet tidligere også marihandslekta (Dactylorhiza). I eldre litteratur ble alle marihandartene regnet til Orchis, men artene med forgrenet rotknoll er nå flyttet til Dactylorhiza, slik at Orchis kun omfatter arter med rund rotknoll.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jersakova J., S.D. Johnson og P. Kindlmann 2006. Mechanisms and evolution of deceptive pollination in orchids. Biological Reviews 81:219-235

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]