Vårkrattmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vårkrattmåler
Nomenklatur
Lampropteryx suffumata
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Populærnavn
vårkrattmåler[1]
(stor krattmåler)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektLampropteryx
Økologi
Habitat: skog, enger, buskmark
Utbredelse: Den palearktiske sone

Vårkrattmåler (Lampropteryx suffumata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er funnet over hele Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 25 – 32 mm), slank, brunlig måler. Den kan ligne flere andre arter, men kan kjennes på de trekantede, mørke feltene i forvingens hårfrynser. Forvingen er lysbrun, mørkere ved roten. Rundt midten er det et bredt, brunt tverrbånd med hakkete, hvitkantede sider. Dette båndet er omtrent dobbelt så bredt ved forkanten av vingen som ved bakkanten. Vingens ytterkant er mer eller mindre mørkebrun, i vingespissen med hvit skråstrek, langs ytterkanten med noen små, hvite flekker. Hårfrynsene langs vingekanten er nokså lange, lyse med trekantede (kileformede), brune felter. Bakvingen er silkeaktig hvit, bakhjørnet mørkere.

Larven er slank, litt knudrete med påfallende, korte, utstående børster. Ryggen er gråbrun, litt lysere på de bakerste kroppsleddene. Hvert kroppsledd utenom de fremste og bakerste har en mørk, U-formet tegning, området inne i U-en er blekt med en liten, svart flekk.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Vårkrattmåler kan finnes i mange ulike miljøer, i skog, på enger, på buskmark og også opp i fjellet. Larvene lever på maurer (Galium spp.). De voksne målerne flyr mellom april og juni, senest i fjellet.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Vårkrattmåler finnes i Europa, videre er den kjent fra Altaj, fra Kamtsjatkahalvøya og Japan. Det er usikkert om den forekommer i de mellomliggende områdene. I Norge er den funnet over hele landet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 17. juli 2020. Besøkt 17. juli 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]