Vårhettefly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vårhettefly
Larve
Larve
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cucullia chamomillae
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Norsk(e) navn: Vårhettefly
Hører til: Cuculliinae, nattfly,
sommerfugler
Habitat: Åker, veikanter, skrotemark
Utbredelse: Nord-Afrika, Europa og Kaukasus

Vårhettefly (Cucullia chamomillae) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er funnet ved Oslofjorden og i Agderfylkene i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 43 – 50 mm), kraftig, lysgrått nattfly. Kroppen er mer tettbygd og mindre spoleformet enn hos de andre norske hetteflyene. Kroppen og forvingene er lysgrå, vingene med markerte, smale, mørke lengdestreker. Bakvingen er lysgrå med mørke årer. Larven er naken, grønn med lyse tegninger, langs ryggen med V-formede, mørkgrønne tegninger.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes på åpne områder, som åkre, veikanter og skrotemark (ruderat-lokaliteter). Larvene lever på planter i kurvplantefamilien, den viktigste vertsplanten i Norge er kanskje balderbrå (Matricaria spp.) men den kan også gå på kamilleblom (Chamomilla recutita), prestekrage (Leucanthemum vulgare) og hvit gåseblom (Anthemis arvensis). Larven utvikler seg i juniaugust, arten overvintrer som puppe og de voksne nattflyene flyr fra slutten av april til begynnelsen av juni, tidligere enn de andre hetteflyene som forekommer i Norge.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Vårhetteflyet finnes i Nord-Afrika, i Europa bortsett fra lengst i nord, østover til Ural og Kaukasus. I Norge er den bare funnet noen få ganger, første gang i 1980, langs kysten vestover til Vest-Agder.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]