Vårerteknapp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vårerteknapp
Vårerteknapp
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lathyrus vernus
(L.) Bernh.
Norsk(e) navn: vårerteknapp
Hører til: erteknappslekta,
erteblomstfamilien,
Fabales
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Eurasia.

Vårerteknapp (Lathyrus vernus) er en plante i erteknappslekta, i erteblomstfamilien (Fabaceae). Den er 10-40 cm høy, og har stender av 3-10 purpurrøde eller dypt mørk-rosa blomster som sitter en og en eller i par omvendt oppover stengelen med 1-2 cm mellomrom (såkalt skaftet klase). Stengelen er litt kantete og skjev. Planten mangler klengetråder på blad og stengel.

Blomstene starter purpurrøde, men med modningen blir de blå-lilla eller grønnblå. Når blomsten modner, utvikles den til en brun, 4-6 cm lang frøbelg (skolme) som slynger frøene ut. Planten har mellomgrønne blader som sitter parvis med 2-4 par på hver bladstengel. Bladene er bredt lansettformet eller eggeformet med en spiss brodd i enden.

Vårerteknapp har bredere blader enn knollerteknapp, og bladene er tydelig bredere innerst ved stengelen enn ytterst.

Vårerteknapp vokser på frodige og varme plasser i solsiden av skogsbryn, edelløvskog og lunder. Den er utbredt på Østlandet, og vokser spredt opp kysten til Beiarn i Nordland. Øvre grense er om lag 1 000 moh. i Sør-Norge.

Planten foretrekker fuktig og fruktbar eng, beitemark, i gressbakker og i veigrøfter. Den er sjelden nord for Troms, og finnes opp til om lag 1.050 meter over havet.

Vårerteknapp likner på knollerteknapp (Lathyrus linifolius), men denne er mindre med tydelige vingekanter på stengelen og smale og slanke blader som er mer blågrønne eller grønngrå av farge. Knollerteknapp har heller ikke den dråpeformen på bladene som vårerteknapp ofte har ytterst. Knollerteknapp har dessuten mer blå-fiolette eller grå-lilla blomster som sitter 2-6 i skaftet klase på stengelen. Skolmen hos sistnevnte er svartbrun.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]