Vårbåndmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
vårbåndmåler
Vårbåndmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Xanthorhoe fluctuata
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: vårbåndmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Xanthorhoe
Habitat: skog, hager og parker
Utbredelse: Palearktis

Vårbåndmåler (Xanthorhoe fluctuata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er vanlig over hele Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske liten (vingespenn 18 – 28 mm), slank, gråhvit måler. Den kan kjennes fra lignende arter på at fargen er nøytralt grå uten antydning til brunskjær, og at vingenes brede tverrbånd bare er tydelig i den fremre delen. Hannen har smalt fjærformede antenner, hunnen trådformede. Forvingen er gråsvart ved roten, utenfor dette feltet med to tynne, mer eller mindre utydelige, grå tverrbånd, så med et bredt, gråsvart tverrbånd som bare er tydelig i vingens fremre halvdel. Dette båndet er trukket ut til en spiss tann ved midten av bakkanten. Nær vingespissen har forvingen en firkantet, gråsvart flekk, langs ytterkanten flere, mer eller mindre tydelige, smale grå tverrbånd.

Larven er slank, blekt gråbrun med en lys sidestripe og en rad av små, svarte flekker langs ryggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Vårbåndmåleren lever i skog, hager og parker, også i mer åpne områder. Denne arten har ikke klart skilte generasjoner, man kan finne både voksne målere og larver fra april til september. De voksne flyr om natten, men skremmes også lett ut på dagtid. Larvene lever på ulike planter i korsblomstfamilien (Brassicaceae).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Vårbåndmåleren er en palearktisk art som finnes fra Vest-Europa østover til Japan. I Norge er den vanlig over hele landet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]