Vår Frelsers kirke (Nuuk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vår Frelsers kirke (Nuuk)
Vor Frelsers kirke i Nuuk
OmrådeSermersooq
PlasseringNuuk
BispedømmeKirken i Grønland
Byggeår1849
Beliggenhet
Kart
Vår Frelsers kirke
64°10′47″N 51°44′39″V

Vår Frelsers kirke (Vor Frelsers kirke) er en trekirke i Nuuk (Godthåb), hovedstaden på Grønland.

Kirken ligger ved Kolonihavnen, som er den eldste bydelen i Nuuk. Den ble bygd i 1849[1] og ble innviet 6. april 1849. Den ble bygd for midler fra «Karen Ørsteds legat». Da kirken var ferdig bygd tok den over for de tidligere kirkene i Nuuk, der den eldste er fra 1758. Tårnet er av nyere dato. Det ble bygd i 1928.[trenger referanse] I 1949 fikk kirken elektrisk lys.

Opprinnelig var Vor Frelsers kirke bygd i bindingsverk og kleberstein, men er senere kledd med panel utvendig, som er malt rødt. Innvendig er det også panelkledning, den er hvitmalt. De to store messinglysestakene som står ved siden av alteret er en gave fra Den norske kirke.[trenger referanse]

Nær kirken er det to statuer. Den ene er av organist og salmedikter Jonathan Petersen. På en klippe i nærheten står det også en statue av den dansk-norske presten Hans Egede, som er kjent som Grønlands apostel. Denne statuen ble satt opp i 1921, og er en kopi av den statuen som står foran Marmorkirken i København. Herfra har man utsikt over både Godthåbsfjorden, Håbets ø, den gamle kolonihavnen der Grønlands Nationalmuseum og Arkiv holder til, Grønlands hjemmestyres nye lokaler og Nuuks store boligkomplekser på Radiofjeldet.

Da Lov om Grønlands Kirke og Skole ble vedtatt 6. mai 1993 fikk Kirken i Grønland status som eget stift under Folkekirken i Danmark, med egen biskop i Nuuk. Loven trådte i kraft 1. november samme år. Denne loven angir også at Vår Frelsers kirke er Grønlands domkirke.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Church of Our Saviour». Sermersooq Municipality, Official Website. Arkivert fra originalen 21. juli 2011. Besøkt 18. mars 2020.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 21. juli 2011. Besøkt 18. mars 2020.