Vác

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vác
Vác
Torget i Vác

Flagg

Våpen

LandUngarn Ungarn
TidssoneSentraleuropeisk tid, UTC+01:00, UTC+2:00
Postnummer2600
Retningsnummer0627
Areal61,63 km²
Befolkning33 223 (2008)
Bef.tetthet550 innb./km²
Høyde over havet116 meter
NettsideNettside
Posisjonskart
Vác ligger i Ungarn
Vác
Vác
Vác (Ungarn)

Vác
47°46′31″N 19°07′52″Ø

Vác [ˈvaːʦ] (slovakisk Vacov, tysk Waitzen, latinsk Vacium) er en by nord i Ungarn ved Donaus venstre bredd. Byen ligger i fylket Pest ved Donaukneet ca 34 kilometer nord for Budapest og har ca 33 000 innbyggere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Magyarene slo seg til ved Donaukneet i 896. Kong Stefan I av Ungarn grunnla i Vác det første bispesetet i Ungarn, men dokumentene fra stiftelsen er ikke bevart. Den eldste skriftlige kilde hvor byens navn fremkommer, er en almanakk fra 1074 (Yburg), der byen omtales som Watzenburg. Bykjernen fra middelalderen var opprinnelig del av et festningsområde ved elvebredden. Kong Géza I oppførte på festningsområdet en domkirke til jomfru Maria, hvor han selv ble bisatt i 1077.

Sin første blomstringstid opplevde byen under biskop Miklós Báthory (ca 1435 til 1506) som bygget bispesetet i renessansestil. Deretter fulgte det osmanske herredømmet. Krigshandlingene mot slutten av den osmanske tiden og oppstanden under Franz II Rákóczi førte til utflytting av byen og ødela infrastrukturen. 1731 ødela en brann det meste av middelalderbyen. Gjennom den senere bl.a. tyske innvandringen fulgte en ny oppsving i det økonomiske liv. Mot slutten av det 18. århundret ble Vác oppført i barokkstil. Den første jernbanelinjen mellom Vác og Pest ble bygget i 1846.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Katedralen, også kalt dom, ble bygget mellom 1761 og 1777 etter oppdrag fra biskop Christoph Anton von Migazzi etter planer av den østerrikske hoffarkitekt Isidore Canevale. Katedralen er oppført i senbarokk-klassisistisk stil. Det er den femte kirken som er reist i bispedømmet siden etableringen av bispesetet i det 11. århundret. Hovedalteret er laget over temaet Maria besøkelsesdag og fresken i kuppelen dreier seg om treenighetens seier. Begge verk er laget av maleren Franz Anton Maulbertsch (1724–1796).

Den eneste triumfbuen i Ungarn ble også reist på oppdrag fra biskop Migazzi i 1764 og av arkitekt Canevale til ære for Maria Teresia av Østerrike og i forbindelse med hennes besøk i byen.

Tårnet på det nordlige hjørnet av middelalderfestningen er det eneste i behold fra middelalderens bygninger i byen. Forøvrig er byens arkitektur preget av barokkstilen.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Vác har følgende vennskapsbyer:

Et samarbeid finnes også med

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]