Utgivelseshåndtering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vanlige navn på versjoner i ulike stadier i programvareutvikling

Utgivelseshåndtering er prosessen med å administrere, planlegge og kontrollere bygging av en programvare gjennom ulike stadier og miljøer, inkludert testing og distribusjon av programvareutgivelser.[1][2]

CI/CD (kontinuerlig integrasjon og kontinuerlig leveranse) er en tilnærming for å automatisere en del av arbeidet med utgivelseshåndtering.

Forhold til prosesser[rediger | rediger kilde]

Smidig programvareutvikling fører antageligvis til hyppigere utgivelser.[trenger referanse] Et underliggende mål for kontinuerlig leveranse (og DevOps) er å utgi mer pålitelige applikasjoner raskere og oftere.

Automasjon og verktøy[rediger | rediger kilde]

Kontinuerlig leveranse er en tilnærming til utgivelse av programvare som kan påvirke hvordan programvare fås over fra utvikling til utgivelse.[3] Den ferdig utviklede programvaren går da gjennom en automatisert prosess hvor den sendes gjennom en del av kommandokø (pipeline) for å bli klar for utgivelse(r).[4] Utgivelsesansvarlige har begynt å ta i bruk verktøy for automatisering av applikasjonsutgivelse og kontinuerlig integrasjon for å bidra til å fremme prosessen med kontinuerlig leveranse og innarbeide en DevOps-kultur ved å automatisere oppgaver slik at de kan gjøres raskere, mer pålitelig og mer repeterbart. En økning i programvareutgivelser har ført til økt avhengighet av verktøy for automatisering og administrasjon av utgivelse.

Forhold til ITIL og ITSM[rediger | rediger kilde]

I organisasjoner som administrerer IT-drift ved hjelp av rammeverk for styring av IT-tjenester, spesielt ITIL-rammeverket, blir utgivelsesstyring styrt av ITIL-konsepter og -prinsipper. Det er flere formelle ITIL-prosesser knyttet til utgivelseshåndtering, først og fremst prosessen for styring av utgivelse og distribusjon (som tar sikte på å planlegge og kontrollere klargjøringen av utgivelser til test- og produksjonsmiljøer),[5] og prosessen for endringsstyring.[6] I ITIL-organisasjoner har utgivelser en tendens til å være mindre hyppige enn i et fleksibelt utviklingsmiljø. Utgivelsesprosessene styres av team i IT-drift ved hjelp av billettsystemer, og med mindre fokus på automatisering av utgivelsesprosessene.[7]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Humble, Jez; Farley, David (2011). Continuous Delivery: reliable software releases through build, test, and deployment automation. Pearson Education Inc. s. 110. ISBN 978-0-321-60191-9. 
  2. ^ Bays, Michael E. (1999). Software release methodology. Upper Saddle River, N.J.: Prentice Hall PTR. ISBN 0-13-636564-7. OCLC 41411901. 
  3. ^ Ambler, Scott W. (12. februar 2014). «We need more Agile IT Now!». Dr. Dobb's the World of Software Development. San Francisco: UBM. 
  4. ^ Humble, Jez; Farley, David (2011). Continuous Delivery: reliable software releases through build, test, and deployment automation. Pearson Education Inc. ISBN 978-0-321-60191-9. 
  5. ^ «ITIL Release and Deployment Management». IT Process Maps. Germany: Stefan and Andrea Kempter. 15. mai 2016. 
  6. ^ «Change vs Release Management». The ITSM Review. UK: Enterprise Opinions Limited. 2. februar 2016. Arkivert fra originalen 16. april 2019. Besøkt 3. august 2022. 
  7. ^ «ITIL/ITSM Release Management Practices». Release Management Wiki. USA: Electric Cloud.