Utetheisa pulchella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Utetheisa pulchella
Utetheisa pulchella
Utetheisa pulchella
Vitenskapelig(e)
navn
:
Utetheisa pulchella
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Praktfly
Slekt: Utetheisa
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Afrika, sydlige Europa
kan migrere til Norden

Utetheisa pulchella er en bjørnespinner (Arctiidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Utetheisa pulchella har lyst gule framvinger med mange ganske små svarte og røde flekker jevn spredt utover vingene. Bakvingene er lysere, hvit, med noen større flekker i vingekanten, bak. Bakvingene har en hvit rand langs kanten. Kroppen er hvit, men det finnes noe gul-orange og svarte flekker på brystet og hodet.

Enkelte arter bjørnespinnere i delgruppen Arctiinae kan kanskje forveksles med andre sommerfugler, kanskje særlig andre arter i gruppen Noctuoidea. Men de kan skilles fra disse ved de to duftkjertlene hunnene har like ved eggleggingsåpningen, helt bakerst på bakkroppen. Samt at mange av artene har en bakkropp i rødt eller orange med mørke flekker. Mens høreorgan (Tympanalorgan) på siden av brystet (metathorax) er felles for gruppen Noctuoidea.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Utetheisa pulchella finnes på tørre, kystnære steder rundt middelhavet.

Utetheisa pulchella tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er ofte radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadium, en hvileperiode, der bjørnespinnerens indre og ytre organer endres. I hvilestadiet ligger puppen i en kokong larven har spunnet. Kokongen er ofte delvis gjennomskinnelig spunnet og består også ofte av noe av larvens hårbekledning.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Utetheisa pulchella er funnet i Danmark noen få ganger. Men denne vakre bjørnespinneren er en migrant fra Afrika, som mer tilfeldig finnes så langt nord i Europa.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Det latinske navnet Utetheisa betyr såret, og slekten har trolig fått navnet fordi framvingene har blodrøde flekker. Navnet pulchella betyr er navnet på en kornsort, næringsplanten den lille vakre. På svensk heter den Kattunspinnare, på engelsk Crimson Speckled

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]