Utenomrettslig straff

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Utenomrettslig straff[1][2] er straff som tildeles av en stat eller annen offisiell autoritet, uten å benytte rettssystemet.

Det finnes tilfeller av kvinner som ble skamklipt[3] - av personer som var i myndighetenes tjeneste i Norge og andre land - uten å ha blitt dømt i en rett; De skamklipte kvinnene var i stor grad antatte tyskertøser.

En tvungen forsvinning er når en person er bortføres i hemmelighet eller fengsles av en stat eller politisk organisasjon eller av en tredjepart som er autorisert-, støttet- eller stilltiende akseptert av en stat eller politisk organisasjon, uten å tilkjennegi personens plassering og skjebne, med hensikt at personen skal befinne seg der loven ikke klarer å beskytte personen.[4]

I 1966 ble ekstrajudisiell straff forklart (i forhold til det norske lovverket) i Juridisk leksikon - den femte utgaven. I den norske utgaven av GULag-arkipelet ble utenomrettslig avstraffelse brukt; boka ble oversatt[5] av Per Egil Hegge, Ivar Magnus Ravnum og Odd Tufte Lund i 2006.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]