Utdrager (våpen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Utdragerklo trekker en patron ut av kammeret og kaster den ut.

Utdrager eller ekstraktor er en mekanisme som trekker tomhylser i et våpen for slik at nye patroner kan lades inn i kammeret. På rifler og pistoler fungerer utdrageren ofte sammen med en utkaster (ejektor) som støter ut tomhylsen i sluttfasen av utdraget.

På eldre modeller av revolvere ligger utdragermekanismen som en stang parallelt med løpet, og tomhylser dras ut for hånd.[1] Med revolvere med hengslet ramme eller utsvingbar tønne kom en mekanisk utdrager.[2]

På enkelte moderne haglegevær med knekkemekanisme blir en eller to fjærer trukket opp når haglen knekkes sammen før skyting. Når våpenet knekkes opp igjen (f.eks. etter å ha avfyrt skudd) vil de to fjærene utløses, og tomhylsene blir automatisk dratt ut og kastet ut av løpet. Dette kalles ejektor.[trenger referanse] Haglegevær har også en variant som kalles ekstraktor, som bare «løfter» ut tomhylsene istedenfor å kaste dem ut.[trenger referanse]

repetervåpen er vanligvis utdrageren i form av en liten klo på sluttstykket som griper fast i randen eller rillen bakerst på patronhylsen. Når sluttstykket trekkes bakover følger patronen med. På halv- eller helautomatiske våpen vil utdrageren dra med patronen i det mekanismen veksler slik at sleiden eller sluttstykket drives tilbake. En liten klo holder rundt kanten på patronen/hylsen og drar denne ut, som deretter støtes mot utstøteren som fører til at hylsen slenges ut sidelengs, opp eller ned. Dette er nødvendig for å automatisk kunne mate ny patron i løpet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Revolver - M1864 Lefaucheux». Kongsberg Våpenhistorisk Forening. Besøkt 19. januar 2016. 
  2. ^ Venturino, M. (2015). «Smith & Wesson’s Hand Ejector 2nd Model». Guns. Juni. Arkivert fra originalen 15. oktober 2018. Besøkt 14. oktober 2018.