Hopp til innhold

Utbyttbarhet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Utbyttbarhet eller fungibilitet vil si at en delene av et gode eller en vare i hovedsak er utskiftbare. En vare som er "utbyttbar" kan uten problemer byttes ut med en annen identisk vare, der de to er gjensidig utskiftbare.

For eksempel er gull utbyttbart siden en bestemt mengde rent gull tilsvarer den samme mengden rent gull, enten det er i form av mynter, staver eller i andre former. Andre utbyttbare varer inkluderer Søt råolje, edle metaller, og valutaer .

I aksjemarkedet omhandler utbyttbarhet forskjellen på de individuelle aksjer etter de forskjellige eiere aksjen har hatt. En overveldende del av dagens aksjemarked er i dag utbyttbar, mens det er økende ønske fra privat sektor om et ikke-utbyttbart marked, og direkte registrering for å kunne garantere faktisk eierskap av aksjen.

I jobbmarkedet omhandler utbyttbarhet forskjellen på en ansatt som i praksis er identisk med en annen, og en ansatt som har kunnskap, praksis, eller annet som gjør denne essensiel for arbeidsplassen.

Etymologi

[rediger | rediger kilde]

Ordet "utbyttbarhet" er en direkte oversettelse av det engelske, fungibility.

Det engelske ordet kommer fra det latinske fungibilis, fra verbet fungī, som betyr "å utføre". Det er relatert til ord som "funksjon" og "nedleggelse". Det er altså ikke relatert til det latinske og engelske substantivet for sopp, eller flertallet av dette.

Utbyttbarhet er forskjellig fra likviditet . En vare sies å være likvid hvis den lett kan byttes ut mot penger eller en annen vare. En vare er utbyttbar hvis en enhet av varen i det vesentlige tilsvarer en annen enhet av samme vare av samme kvalitet på samme tid, sted osv.

Spesielt er penger utbyttbare: en hel og gyldig seddel på (eksempelvis) 100 kan problemfritt byttes ut med en annen hel og gyldig seddel av samme valør. Den kan også byttes ut med to femtilapper, ti tiere eller en hvilken som helst annen kombinasjon av sedler og mynter som gir tilsvarende valør.

På den annen side er ikke diamanter og andre perler helt utbyttbare fordi deres varierende kutt, farger, karakterer og størrelser gjør det vanskelig å finne flere diamanter som forventes å ha samme verdi. Emballerte produkter på en detaljhylle kan betraktes som utbyttbare hvis de er av samme type og tilsvarende i funksjon og form. Kunder og kontorister kan utveksle pakker fritt frem til kjøp, og noen ganger etterpå. Etter at en åpner pakken og bruker produktet, anses den vanligvis som unik og ikke lenger kan byttes ut med uåpnede pakker utenom ekstraordinære omstendigheter, for eksempel retur eller bytte. Norsk kjøpslov om returrett kan altså sies å påpeke konseptet av utbyttbarhet uten å direkte referere til begrepet.

Kryptovaluta

[rediger | rediger kilde]

Kryptovalutaer blir vanligvis ansett for å være fungible eiendeler, der en mynt tilsvarer en annen. Etter et stort brudd på den japanske børsen Coincheck la imidlertid tokenutviklere for kryptokurrency NEM et spesielt flagg til hackede mynter for å indikere at de ikke skal byttes eller brukes.