Usynlig teater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Usynlig teater er en form for utøvende kunst der forestillingen foregår på et sted der man vanligvis ikke forventer å se en forestilling, for eksempel på gaten eller i et kjøpesenter. Denne kunstformen regnes vanligvis for å være utviklet av Augusto Boal, som en del av hans De undertryktes teater, som fokuserte på undertrykkelse og samfunnstemaer under sitt opphold i Argentina i 1970-årene.

Usynlig teater kan gi mennesker som vanligvis ikke har muligheten til å oppleve teater, sjansen til å oppleve dette, eller, som ofte er tilfellet, det kan spilles uten at 'publikum' er klar over det. I et slikt scenario utgjør publikum de menneskene som tilfeldigvis oppholder seg i området. Hver 'forestilling' er tilpasset den sosiale sammenhengen den spilles i. Skuespillerne synliggjør for eksempel diskriminering på grunn av rase, kjønn eller alder.

Usynlig teater er også brukt som en samfunnsvitenskapelig forskningsmetode. Innen rusmiddelforskningen har Usynlig teater blitt brukt i studier av overskjenking i blant annet Norge, Sverige, Finland og USA. Skuespillere spiller overstadig beruset på skjenkesteder mens de bestiller øl. Ifølge det nasjonale lovverket skulle de ikke få servering. Metoden brukes her for å samle inn data som er vanskelig å få tilgang til på andre måter. Metoden reiser imidlertid forskningsetiske spørsmål siden den bryter med prinsippet om informert samtykke.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]