Ustripet pelamide

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ustripet pelamide
NB! Den fremste ryggfinnen er tegnet
feil her; den skal krumme litt utover
Nomenklatur
Orcynopsis unicolor
(Geoffroy Saint-Hilaire, 1817)
Populærnavn
ustripet pelamide
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseBeinfisker
OrdenPiggfinnefisker
FamilieMakrellfamilien
Økologi
Habitat: epipelagisk i kystfarvann
Utbredelse: Middelhavet, det nordøstre Atlanterhavet

Ustripet pelamide er en fisk i makrellfamilien og er den eneste arten i slekten Orcynopsis. Den er en sjelden gjest i norske farvann.

Den kjennetegnes på at ryggfinnene nesten er sammenvokst, og på at den fremste ryggfinnen har en konveks form. Den skiller seg fra stripet pelamide ved at ryggsiden ikke har tverrstriper. Hodet og forkroppen har hudplater, mens resten av kroppen er nesten uten skjell. Den har ikke svømmeblære. Maksimal lengde er 130 cm og maksimal vekt 13 kg, men vanlig størrelse er opptil 90 cm lang og en vekt på 4–5 kg.

Ustripet pelamide er funnet i det østlige Atlanterhavet fra Norge og Sverige sørover til Senegal, men er vanligst i de sørlige delene av Middelhavet. Den er aldri tatt ved Madeira, Kanariøyene eller Kapp Verde.

Arten lever pelagisk i kystfarvann og eter ansjos, sardin, hestmakreller, okseøyefisk og makreller. Den går i små stimer, ofte så nær overflaten at ryggfinnen stikker opp i lufta. Det drives ikke direkte fiske etter ustripet pelamide, men den blir av og til tatt som bifangst.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]