Uskyldighetens museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Uskyldighetens museum
Etablert2012
Kart
Uskyldighetens museum
41°01′51″N 28°58′47″Ø
AdresseÇukurcuma Caddesi - Dalgıç Çıkmaz
Nettstedhttps://www.masumiyetmuzesi.org/en, https://www.masumiyetmuzesi.org/

Uskyldighetens museum (tyrkisk: Masumiyet Müzesi) er et museum i området Çukurcuma i Beyoğludistriket i Istanbul i Tyrkia.

Den tyrkiske nobelprisvinneren i litteratur Orhan Pamuk skapte museet i tilknytning til sin roman Uskyldighetens museum.

Museet og romanen[rediger | rediger kilde]

Museet og boken ble skapt samtidig og forteller historien om to familier i Istanbul. Begge gir et bilde av overklasseliv i Istanbul fra begynnelsen av 1970-tallet til begynnelsen av 2000-tallet.[1] Romanen gir detaljene i beretningen om Kemal, en formuende og kjent person i Istanbul som blir forelsket i sin fattige kusine, og museet stiller ut gjenstandene som har en rolle i historien.[1] Samlingen, som består av mer enn tusen gjenstander, stilles ut i et hus fra 1800-tallet på hjørnet mellom Çukurcuma Sk og Dalgiç Sk.[2]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Orhan Pamuk begynte å samle gjenstandene til museet midt på 1990-tallet. Han har fortalt at en del kommer fra familie og venner, andre stammer fra andre forbindelser i Istanbul eller andre steder i verden. Men forfatteren har ikke opplyst om hvilke gjenstander som er direkte knyttet til sitt eget liv. Han understreker at museets fortelling skal koples til romanen og ikke til Pamuks eget liv.”[2]

Konsept[rediger | rediger kilde]

Museet ligger i en del av Istanbul som er kjent for trange gater med antikvitetsbutikker. Museet inneholder et antall tablåer eller installasjoner, hvert enkelt svarer til romanens 83 kapitler.[3] Utstillingen inkluderer blant annet et stort glassmonter som inneholder 4213 sigarettsneiper som Füsun har røkt, en samling saltkar, samt malerier og kart over gatene der romanens hendelser utspiller seg.

Orhan Pamuk utviklet ideen om museet og boken parallelt helt fra begynnelsen av, så museet kan ikke sees på som et museum over boken.

Uskyldighetens museum fikk i 2014 prisen Årets museum i Europa.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Pamuk, Orhan. «Orhan Pamuk om hans Museum of Innocence i Istanbul», The Daily Beast, New York, 27. august 2012. Lest 21. mai 2014
  2. ^ a b Kennedy, Michael. «Turkish Writer Opens Museum Based on Novel» i The New York Times 29. april 2012. Lest 22. mai 2014.
  3. ^ Poynor, Rick. "The Museum of Communicating Objects" i The Design Observer Group, 5. oktober 2012. Lest 2014-05-22
  4. ^ «Oskuldens museum prisas tillsammans med Bildmuseet». Sveriges Television. Besøkt 22. mai 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]